Szkodliwe związki odkryte w owocach i warzywach
Przeprowadzone przez EPFL i Szwajcarski Federalny Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii (FSVO) badania wykazały niespodziewane połączenie. Analiza około 100 najczęściej spożywanych owoców i warzyw w Szwajcarii ujawniła, że ich jedzenie ma nie tylko pozytywne skutki. Wraz z nimi do ludzkich organizmów mogą trafiać także niepożądane związki.
Ponieważ dieta mieszkańców całej Europy Zachodniej jest generalnie taka sama, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wyniki te są reprezentatywne dla narażenia konsumentów w sąsiednich krajach
Badanie jest nawiązaniem do dwóch austriackich analiz, które wykazały, że te cząstki były obecne w liściastych warzywach. Są to dodatki do opon. Takie związki są uwalniane podczas ścierania opon na drogach podczas jazdy. Następnie tego typu cząsteczki są przenoszone do powietrza, gleby i wody. Jak wykazano, wnikają one także do owoców i warzyw, które jemy. Od dłuższego czasu wiadomo, że wpływ tych związków z opon ma alarmujące konsekwencje dla środowiska. Co jednak z ich oddziaływaniem na organizm w przypadku spożycia?
Zobacz również:
Owoce i warzywa pełne są witamin oraz… dodatków do opon
Wyniki badań próbek pozyskanych z umytych warzyw i owoców wskazują, że 31 proc. z nich zawierało ślady dodatków do opon, takich jak 6-PPD i 6-PPD-chinon, niezależnie od pochodzenia produktów czy ich organiczności, bo badacze testowali produkty od reprezentatywnej grupy szwajcarskich sprzedawców detalicznych, dużych sieci supermarketów po ekologiczne rynki i małe, lokalne sklepy spożywcze. 6PPD jest silnym przeciwutleniaczem i antyozonantem wykorzystywanym głównie w przemyśle gumowym, a 6-PPD-chinon to jego produkt uboczny, który powstaje, gdy 6-PPD reaguje z ozonem w atmosferze.
Nieznane są na ten moment skutki długoterminowe spożywania zanieczyszczonych tymi dodatkami warzyw i owoców. Dotychczasowe badania na gryzoniach wykazały jednak toksyczność tych substancji, w tym zmniejszenie płodności i efekty neurotoksyczne, a więc są one zdolne do wywoływania uszkodzeń czy zaburzeń w układzie nerwowym.
Nieświadome spożywanie szkodliwych substancji. Konieczne jest działanie
Wiadomo już, że ludzie są narażeni na związki takie jak 6-PPD i 6-PPD-chinon poprzez inhalację oraz spożycie zanieczyszczonej żywności. Co dalej? Konieczne jest przeprowadzenie kolejnych badań i ustalenie, jak te związki są metabolizowane przez ludzki organizm.
To się już dzieje, bo podobne badania prowadzone są np. w Chinach, gdzie analizowane są próbki krwi i moczu badanych osób. Naukowcy analizują możliwości dekontaminacji dróg, a więc przemyślanego usuwania i neutralizowania z nich substancji szkodliwych. Inną rozważaną opcją jest wprowadzenie mniej toksycznych alternatyw w produkcji opon. Wyniki badań nad zawartością związków takich jak 6-PPD i 6-PPD-chinon w owocach i warzywach opublikowano na łamach “Journal of Hazardous Materials”.
Zobacz również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS