A A+ A++

Ocet jabłkowy w połączeniu z miodem ma wspaniałe właściwości, które mogą pomóc w przypadku wielu schorzeń i dolegliwości. Sprawdź, w jaki sposób możesz stosować ten napój.

Ocet jabłkowy z miodem i jego właściwości

Ocet jabłkowy to naturalny produkt, który powstaje w wyniku fermentacji jabłek. To, co sprawia, że jest tak cenny dla naszego zdrowia to:

  • antyoksydanty

  • bakterie probiotyczne

  • witamina C

  • witaminy z grupy B

  • minerały: potas, wapń, magnez, sód, fosfor i żelazo

Wprowadzeniem go do swojej diety powinny być przede wszystkim zainteresowane osoby, które się odchudzają. Ocet jabłkowy wpływa na uczucie sytości po posiłku i może pomóc w ograniczeniu ilości kalorii, które przyjmujemy każdego dnia. Wpływa również na poziom cukru we krwi. Jego regularne przyjmowanie może pomóc w złagodzeniu jego wzrostu po posiłku. Po konsultacji z lekarzem może się okazać, że będzie przydatny przy leczeniu cukrzycy typu 2. Ocet może stać się remedium na wysoki poziom złego cholesterolu we krwi oraz wysokie ciśnienie.

Miód z kolei jest produktem, który polecany jest szczególnie w przypadku leczenia infekcji. Ma on właściwości bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze i wzmacniające organizm. Podobnie jak ocet zawiera sporo antyoksydantów, które wykazują działanie przeciwzapalne. Miód ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników i spowalnia proces starzenia się organizmu. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów. W miksturze nie tylko odpowiada za prozdrowotne właściwości, ale także polepsza smak napoju. 

Jak zrobić ocet jabłkowy z miodem?

Do przygotowania octu jabłkowego z miodem, potrzebne będą jedynie trzy składniki:

Wszystkie składniki wystarczy ze sobą połączyć i wymieszać. Tak przygotowany napój warto pić przez słomkę, aby nie zniszczyć szkliwa.

Do octu jabłkowego warto dodać miódCanva ProINTERIA.PL

Jak pić ocet jabłkowy z miodem, aby przynosił efekty?

Niektórzy uważają, że najlepsze efekty można uzyskać, pijąc miksturę rano na czczo. W rzeczywistości może to podrażniać nasz żołądek i wiązać się z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Z tego powodu o wiele lepiej jest dopasować porę przyjmowania octu do osobistych preferencji.

Napój można wypić bezpośrednio przed zjedzeniem ciężkiego posiłku. Można pić go również w trakcie jedzenia albo wieczorem po całym dniu. Wszystko zależy od tego, co nam najlepiej pasuje.

Napój może być stałym elementem naszej rutyny. Ocet można przyjmować codziennie albo w wyjątkowych sytuacjach. Należy jednak pamiętać, że najlepsze efekty przyniesie regularne stosowanie.

Kto nie może pić octu jabłkowego z miodem?

Zobacz również:

Niektórzy nie mogą sobie pozwolić na picie tego specyfiku. Problemem jest ocet jabłkowy, który przez swoje właściwości podrażnia żołądek i może narazić pewne osoby na poważne konsekwencje zdrowotne. Są to przede wszystkim chorzy na wrzody żołądka lub gastroparezę, czyli zaburzenie motoryki żołądka. Kwasowość octu może również podrażniać błonę śluzową przełyku, przez co osoby, które są po zabiegach w jego okolicach, powinny ograniczyć jego spożycie.

Napój obniża wchłanianie się substancji, które występują w lekach moczopędnych i przeczyszczających. Osoby, które przyjmują leki, obniżające poziom potasu w organizmie również powinny uważać. Ocet wykazuje podobne właściwości, przez co w połączeniu z nimi może zaszkodzić pacjentowi.

Ocet działa niekorzystnie również na szkliwo, przez co osoby po zabiegach stomatologicznych oraz cierpiące na nadwrażliwe zęby, nie powinny go przyjmować. Ewentualnie mogą pić napój przez słomkę.

Uważać na napój powinni również cukrzycy. Ocet może zmieniać poziom insuliny we krwi, a miód poziom cukru.

Jak prawidłowo przechowywać ocet jabłkowy z miodem, aby się nie zepsuł i nie stracił właściwości

Ocet jabłkowy oraz miód to produkty, które nie psują się szybko. Ocet jako produkt fermentacji zawiera w sobie kwasy, które naturalnie powstrzymują rozwój pleśni czy bakterii. Z kolei miód nie psuje się ze względu na obecność nadtlenku wodoru, który nadaje mu antybakteryjne właściwości.

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowyCanva ProINTERIA.PL

Wbrew powszechnej opinii wcale nie trzeba przechowywać ich w lodówce. Ważne jest jednak trzymanie produktów w ciemnym miejscu, gdzie nie dosięgną ich promienie słoneczne. Jeśli mamy do dyspozycji piwnicę lub spiżarnię, w której temperatura jest niższa od pokojowej, warto je wykorzystać.

Zobacz również:

Milena Rostkowska-Galant na “Biegu z Radością” rozmawia z Mikołajem RoznerskimPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do na … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo ulubione nadmorskie uzdrowisko seniorów. Ma najczystsze powietrze i jest bez tłumów jak w Sopocie
Następny artykułBłyszczące panele bez smug? To proste. Wystarczy jeden produkt, który masz w swojej kuchni