Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem serwisu internetowego jest Bomega sp. z o.o. KRS:0000841054, NIP: 9112034523; REGON: 386056613. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności (np. realizacja umowy, marketing bezpośredni). Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Szybki kontakt z administratorem: adres poczty elektronicznej: [email protected]
Grzybobranie do tego stopnia idzie pełną parą, że w niektórych lasach jest więcej zbieraczy niż grzybów Niektórzy to mają taką kolekcję, że po przerobieniu ich na wszystkie możliwe sposoby, wręcz je rozdają na lewo i prawo. Jeśli i Wy przerobiliście te pyszne dobroci na zupę, sos, kotlety czy pływają już zanurzone w occie i jeśli zamrażarka pęka od nich w szwach, pozostaje jeszcze je ususzyć i – zrobić ocet grzybowy!
Kierowana przedziwną ciekawością postanowiłam zrobić ocet ze świeżych maślaków BŁĄD – tak nie róbcie. Pierwsza sprawa jest taka, że ocet robimy tylko z suszonych grzybów. Ja zrobiłam nastaw z zeszłorocznych podgrzybków i teraz czekam na efekt 6 tygodni.
Według mojej intuicji taki ocet powinien podkreślić smak zupy grzybowej, bigosu lub barszczu. Zdam relację, gdy będzie gotowy.
Jak przygotowałam ocet grzybowy:
Wyparzony słoik wypełniłam w 1/3 suszonymi grzybami (grzyby napiją się wody, a więc zwiększą objętość. Świeżego surowca daje się połowę). Dodałam kilka kulek ziela angielskiego, liścia laurowego i suszonej papryczki chili. Do letniej, przegotowanej wody dodałam cukru (4 łyżki na 1 litr wody) i wymieszałam. Grzyby zalałam wodą i całość wymieszałam drewnianą łyżką. Słoik zabezpieczyłam ręcznikiem papierowym i nałożyłam gumkę recepturkę. Od teraz czekam 3 tygodnie, codziennie mieszając nastaw raz lub dwa razy. Po trzech tygodniach wyjmę wsad, przecedzę i ponownie zleję do słoika. Przez kolejne 3 tygodnie będę cierpliwie czekać na efekt, po czym ocet przeleję do butelek.
W oczekiwaniu na ocet zapraszam do poczytania artykułów na podobne tematy:
_______________________________________________________________ Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz, dołączysz do mojego dołączysz do obserwatorów na
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Etykieta logowania społecznościowego
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.ZgodaPolityka prywatności
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS