Podobno po tym filmie inaczej spojrzymy na półki sklepowe i zawartość własnej lodówki. W środę w Instytucie Dizajnu premiera reportażu “Katastrofa na talerzu” połączona z debatą dotyczącą naprawy systemu żywności.
Reportaż filmowy wyreżyserowany przez Marcina Anaszewicza pokazuje, jak codzienne wybory żywieniowe każdego z nas, ale też decyzje polityczne, rujnują nasze zdrowie i prowadzą do katastrofy klimatycznej.
Jego bohaterami są osoby zajmujące się tym problemem w różnych obszarach. Anna Żuchniewicz z Fundacji Onkologicznej „Rakiety” wskazuje konkretne rodzaje nowotworów, do których przyczynia się jedzenie przetworzonego mięsa, porównując jego działanie rakotwórcze do azbestu i tytoniu. Prof. Piotr Skubała z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego tłumaczy, co wspólnego z produkcją mięsa ma znikanie lasów, a europosłanka Sylwia Spurek podkreśla, że współczesne metody produkcji żywności to nie rolnictwo, a przemysł ciężki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS