A A+ A++

Podobno po tym filmie inaczej spojrzymy na półki sklepowe i zawartość własnej lodówki. W środę w Instytucie Dizajnu premiera reportażu “Katastrofa na talerzu” połączona z debatą dotyczącą naprawy systemu żywności.

Reportaż filmowy wyreżyserowany przez Marcina Anaszewicza pokazuje, jak codzienne wybory żywieniowe każdego z nas, ale też decyzje polityczne, rujnują nasze zdrowie i prowadzą do katastrofy klimatycznej.

Jego bohaterami są osoby zajmujące się tym problemem w różnych obszarach. Anna Żuchniewicz z Fundacji Onkologicznej „Rakiety” wskazuje konkretne rodzaje nowotworów, do których przyczynia się jedzenie przetworzonego mięsa, porównując jego działanie rakotwórcze do azbestu i tytoniu. Prof. Piotr Skubała z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego tłumaczy, co wspólnego z produkcją mięsa ma znikanie lasów, a europosłanka Sylwia Spurek podkreśla, że współczesne metody produkcji żywności to nie rolnictwo, a przemysł ciężki.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Ochlańska Hurghada” prawie gotowa, otwarcie ma być hitem kampanii prezydenta. Byliśmy w środku
Następny artykułBokserska rywalizacja w Poznaniu: Turniej o Puchar Burmistrzów z udziałem sportowców z Charkowa