A A+ A++
Dzisiaj 15 stycznia 2021 nastąpiło otwarcie drugiej jadłodzielni w Zamościu, której dokonali prezydent miasta Zamościa Andrzej Wnuk i dyr.Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej ks.Marcin Jakubiak.
Jadłodzielnie to miejsca, w których można dzielić się jedzeniem z innymi. Jeśli zbywa Ci jedzenia zostaw je w najbliższej jadłodzielni, gdzie skorzystają z niego inni.
Zamojskie jadłodzielnie to inicjatywa, której celem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem w myśl ideii #zerowaste i zachęcanie do dzielenia się jedzeniem z innymi.
Wpadaj tutaj, dziel (się) i rządź!
Jadłodzielnia Podziel/poczęstuj jest dostępna każdego dnia i o każdej porze dla każdego!
Kto za to odpowiada?
Caritas Diecezji Zamojsko-Lubaczowskiej
PGK Zamość
Lokalizacja PODZIEL/POCZĘSTUJ – to hub komunikacyjny przy ul Peowiaków. Obiekt jest w całości monitorowany.
Regulamin korzystania z jadłodzielni:
Przynieś żywność, której nie możesz sam zagospodarować!
Poczęstuj się jedzeniem, które ktoś zostawił dla Ciebie! W ten sposób zapobiegasz marnotrawieniu jedzenia. Bądź świadomym konsumentem – nie marnuj!
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?

👉

👉takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,

👉

👉produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),

👉

👉produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,

👉

👉wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.

👉

👉sery, jogurty, twarogi.

Jakich produktów NIE wolno przynosić do jadłodzielni?

❗️

❗️żadnego rodzaju surowego mięsa

❗️

❗️produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,

❗️

❗️potraw zawierających surowe jaja,

❗️

❗️produktów już nadpoczętych, np. otwartych puszek, słoików,

❗️

❗️produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

❗️

❗️produktów, które przekroczyły już termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (nie mylić z „najlepiej spożyć przed”),

❗️

❗️produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),

❗️

❗️produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,

❗️

❗️alkoholu.

PAMIĘTAJ, ŻE KORZYSTASZ Z PRODUKTÓW NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ. OCEŃ PRODUKT PRZED SPOŻYCIEM ZA POMOCĄ WZROKU, WĘCHU, SMAKU, INFORMACJI NA OPAKOWANIU.
Pozostałe zamojskie jadłodzielnie:
–  Spichlerz Brata Alberta w Zamościu ul Dembowskiego 24
ZAPRASZAMY NA NASZE RELACJE
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKraksa na drodze do Kruszwicy
Następny artykułRynek „kupił” narrację RPP? Złoty coraz słabszy