A A+ A++

Chcesz dostawać mailem serwis z najważniejszymi informacjami z Łodzi? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter.

Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych, jedna trzecia całej wyprodukowanej na świecie żywności, która nadaje się do spożycia, nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia.

Co więcej, według projektu Drawdown, który mierzy efektywność działań na rzecz walki z globalnym ociepleniem, zapobieganie marnowaniu żywności to najbardziej efektywna metoda walki ze zmianami klimatu. Gdyby żywność uznać za kraj, byłaby trzecim największym emitentem gazów cieplarnianych na świecie (po Chinach i USA). Odpowiada bowiem za 8-10 proc. wszystkich emisji, do których dochodzi na różnych etapach wytwarzania (przy produkcji, transporcie, pakowaniu itp.).

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPasza dla koni – sieczka, granulat lub musli
Następny artykułChemikalia niewiadomego pochodzenia przewożone w autokarze