Chcesz dostawać mailem serwis z najważniejszymi informacjami z Łodzi? Zapisz się na nasz bezpłatny newsletter.
Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych, jedna trzecia całej wyprodukowanej na świecie żywności, która nadaje się do spożycia, nigdy nie trafia na nasze stoły. W każdej sekundzie w koszu ląduje 51 ton jedzenia.
Co więcej, według projektu Drawdown, który mierzy efektywność działań na rzecz walki z globalnym ociepleniem, zapobieganie marnowaniu żywności to najbardziej efektywna metoda walki ze zmianami klimatu. Gdyby żywność uznać za kraj, byłaby trzecim największym emitentem gazów cieplarnianych na świecie (po Chinach i USA). Odpowiada bowiem za 8-10 proc. wszystkich emisji, do których dochodzi na różnych etapach wytwarzania (przy produkcji, transporcie, pakowaniu itp.).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS