Kotlety mielone — comfort food w czystej postaci
Kojarzą się z domowym obiadem, rodzinnym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Popularność kotletów mielonych wynika między innymi z prostoty przygotowania. Podstawowe składniki, jak mięso, jajko, bułka tarta i przyprawy, są dostępne w każdej kuchni. Serwować je można z ziemniakami, kaszą, ryżem albo w bułce, zamieniając je w domowe burgery. Kotlety mielone uwielbiamy nie tylko za uniwersalność, ale też możliwości łatwej modyfikacji receptury. Różne przyprawy i dodatki pozwalają na dostosowanie smaku do własnych upodobań.
Jaki powinien być idealny kotlet mielony?
Przede wszystkim perfekcyjny kotlet mielony jest soczysty. Nie ma nic gorszego dla kucharza niż zdjęcie z patelni porcji mięsa, która jest sucha jak wiór. Z wierzchu kotlet powinien być lekko rumiany, co łatwo osiągnąć dzięki panierowaniu w bułce tartej. Ważny jest także odpowiedni balans przypraw — sól, pieprz, czosnek i cebula to podstawy, ale istnieją również inne dodatki, która wpłyną pozytywnie na wyrazistość potrawy, np. majeranek. Ostatni filar pysznego obiadu to konsystencja. Masa na kotlety musi być odpowiednio związana, ale nie za twarda. Zbyt duża ilość bułki może zepsuć strukturę.
Mięso będzie soczyste i pyszne. Dodaj jedną łyżkę do mielonych
Nieoczywistym składnikiem, który poprawia smak mielonych, jest musztarda. Świetnie podkreśla smak mięsa, a jednocześnie sprawia, że kotlety są bardziej aromatyczne i soczyste. Dzięki swojej kwasowości delikatnie zaostrza smak, stanowiąc akcent, który przełamuje monotonię tradycyjnego przepisu.
Musztarda pomaga też utrzymać soczystość mięsa podczas smażenia. Dodatkowo można eksperymentować z różnymi rodzajami — od klasycznej, poprzez francuską, aż do produktu z dodatkiem miodu, by nadać potrawie unikalny charakter.
Przepis na kotlety mielone z musztardą
Zmiana w recepturze nie jest duża i nie dokłada kuchennej pracy. Dodatek musztardy możesz uwzględnić w swoim ulubionym przepisie na kotlety mielone lub skorzystać z naszej propozycji.
Składniki:
Przygotowanie:
-
Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na jednej łyżce oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę.
-
Do głębokiego naczynia wlej mleko lub wodę i namocz kajzerkę. Odciśnij.
-
W misce umieść mięso, dodaj zeszkloną cebulę, czosnek, jajko, bułkę i musztardę. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
-
Z tak powstałej masy formuj nieduże kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
-
Po zdjęciu z patelni kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Już po pierwszym kęsie przekonasz się, dzięki dodatkowi musztardy klasyczne kotlety mielone zyskały nowy wymiar.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS