A A+ A++

Jedyna plantacja kakaowca na kontynencie europejskim znajduje się w Algarrobo niedaleko Malagi w hiszpańskiej Andaluzji. Do fabryki czekolady już wysłano pierwsze zbiory – 70 kilogramów ziaren kakao. To efekt czteroletnich badań naukowców z państwowej Wyższej Rady Badań Naukowych (CSIC) i Uniwersytetu w Maladze w ramach eksperymentalnego projektu przeprowadzonego m. in. w szklarniach bez ogrzewania – poinformował w rozmowie z radiem “Cadena Ser” Inaki Hormaza z Instytutu Ogrodnictwa Subtropikalnego i Śródziemnomorskiego.

Niedaleko Malagi powstała pierwsza w Europie kontynentalnej plantacja kakaowca
/ IHSM

Drzewo kakaowca pochodzi z Amazonii, a 70 proc. światowej produkcji tego egzotycznego owocu koncentruje się w Afryce – na Wybrzeżu Kości Słoniowej, w Ghanie, Nigerii i Kamerunie. Innymi producentami kakao są Indonezja, Brazylia, Peru i Ekwador. Roślina wymaga odpowiedniego klimatu, nie rośnie w temperaturze poniżej 15 st. C. Jest wrażliwa na zmiany pogody, na szkodniki i choroby.

Utrzymanie odpowiedniej dla kakaowca temperatury, zwłaszcza w zimie, było głównym problemem naukowców z CSIC. Okazało się, że dobrze rośnie w szklarniach – zarówno z ogrzewaniem, w których temperatura w zimie nie spada poniżej 15 st., jak i bez ogrzewania, ale z temperaturą kontrolowaną za pomocą koców termicznych i odpowiedniej wentylacji. Koszt produkcji jest znacznie niższy przy niestosowaniu ogrzewania.

Drugim problemem było zapylanie roślin. W naturalnym środowisku robią to małe owady różnych gatunków. W przypadku eksperymentalnego projektu uprawy koło Malagi przeprowadzano zapylanie ręcznie, ale prowadzone są badania nad przydatnością rodzimych insektów.

Zgodnie z Hormazą, Instytut naukowy bada różne gatunki roślin tropikalnych, które mogłyby być uprawiane na południu Hiszpanii – w szklarniach lub na zewnątrz. Andaluzyjskie wybrzeże Morza Śródziemnego było pierwszym obszarem kraju, gdzie zaczęto uprawiać komercyjnie czerymoję, a od lat 60. XX w – awokado. W latach 90. zaczęto uprawiać mango.

Celem jest dywersyfikacja upraw w Europie, wzbogacenie ich o nowe, egzotyczne gatunki. Obecnie prowadzone są eksperymentalne uprawy na świeżym powietrzu owoców liczi, longanu, pitaji, karamboli, marakui, gujawy oraz kawowca, a w szklarniach – oprócz kakaowca, także papai.

Z Saragossy Grażyna Opińska (PAP)

opi/ mma/

Źródło:PAP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStudniówki 2023 – Katolickie Liceum Ogólnokształcące (zdjęcia)
Następny artykułCzy 15 stycznia to niedziela handlowa? Te sklepy są dziś otwarte