Kotlety po mazursku – schabowe z niespodzianką w środku.
Kuchnia mazurska to nie tylko ryby z jeziora i kartacze. To też solidne, domowe jedzenie, które ma dać siłę po całym dniu pracy – albo pływaniu łódką.
A kotlety po mazursku wpisują się w ten klimat idealnie. Są konkretne, pyszne, sycące i zaskakujące. Bo co może się kryć w niepozornej panierowanej roladce? Oj, sporo dobra!
Zobacz również:
Pierwszy raz zjadłam je na Mazurach, w małym pensjonacie pachnącym zupą koperkową i drewnem. Pani domu postawiła na stole złociste zawijańce, które wyglądały jak zwykłe schabowe. Ale pierwszy kęs pokazał, że to coś znacznie ciekawszego!
W środku czekało jajko na twardo, szynka, roztopiony ser i nuta pomidorów. Domowy comfort food w najlepszym wydaniu!
Skąd pomysł na takie roladki?
W Polsce mamy słabość do mięsnych zawijańców – są zrazy z ogórkiem i boczkiem, dewolaje z masłem i cordon bleu z serem i szynką. Ale kotlety po mazursku idą krok dalej. To trochę taki “zrazo-schabowy”, tyle że w panierce i bez sosu.
Świetne na obiad, bo łączą w sobie wszystko, co lubimy: mięso, jajko, ser i coś wilgotnego, co fajnie spaja wszystko razem. Plus chrupiąca panierka, wiadomo – niebo w gębie
Na Mazurach nie boją się kombinować z nadzieniem. Często w kuchni tego regionu pojawiają się faszerowane ziemniaki (czyli farszynki), mięsa, a nawet ryby. Lubią zawijać, doprawiać i smażyć – i efekt zwykle jest spektakularny.
Kotlety po mazursku – przepis
Składniki:
-
1 kg schabu wieprzowego bez kości
-
3 jaja ugotowane na twardo
-
300 g szynki
-
100 g sera żółtego np. gouda
-
2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
-
koperek lub natka pietruszki
-
3 jajka do panierowania
-
bułka tarta do panierki
-
sól i pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
-
Schab pokrój na plastry i porządnie rozbij – jak na porządnego schabowego. Posól i popieprz.
-
W misce połącz starte na grubo jajka na twardo, pokrojoną szynkę, starty ser i ketchup lub koncentrat oraz natkę lub koperek. Wymieszaj.
-
Na każdy plaster mięsa nałóż łyżkę farszu i zawiń w roladkę – z bokami do środka, żeby nic nie wypłynęło.
-
Obtocz w jajku, potem w bułce tartej.
-
Smaż na złoto na dobrze rozgrzanym oleju – aż będą chrupiące i gotowe w środku.
Z czym podawać kotlety po mazursku?
Najlepiej z czymś klasycznym – tłuczonymi ziemniakami, młodą kapustą, mizerią, kiszonką albo buraczkami. To danie, które nie potrzebuje udziwnień. Jest wystarczająco efektowne samo w sobie – zarówno w smaku, jak i na talerzu.
Zobacz również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS