A A+ A++

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów

Sałatka z kapusty na zimę to sposób na zatrzymanie smaku lata w słoiku. Przy odpowiednich proporcjach zachowuje świeżość i chrupkość warzyw przez wiele miesięcy. To świetny dodatek do kotletów, dań jednogarnkowych, a także jako szybka surówka do obiadu. Wystarczy otworzyć, przełożyć na talerz i gotowe. Nie wymaga kiszenia ani fermentacji.

Sałatka z kapustą na zimę Sałatka z kapustą na zimę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann
Paulina Hermann

Kapusta to warzywo, które świetnie nadaje się do konserwowania. W połączeniu z papryką, marchewką i cebulą tworzy coś bardzo ciekawego. Sałatka z kapustą na zimę jest banalnie prosta i bardzo pożywna. Całość zalewa się gorącą marynatą octową, doprawioną ziołami i przyprawami. Dzięki temu warzywa nie tylko nabierają charakteru, ale też zyskują długą trwałość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Warianty tej sałatki bywają różne. Można dodać jabłko, trochę ostrej papryki lub ulubione zioła. Jednak podstawowa wersja jest na tyle smaczna, że nie potrzebuje kombinowania. Jej przygotowanie zajmuje chwilę, a efektem są pełne smaku słoiki, które można z dumą postawić na półce spiżarni.

Sałatka z kapusty na zimę to prosty sposób na domowe przetwory

Dodatki tworzą pełnię smaku. Papryka dodaje koloru i słodyczy, marchewka lekkości, cebula charakteru. Wszystko razem daje efekt świeżości zamkniętej w słoiku. Zalewa na bazie wody, octu i cukru z dodatkiem przypraw konserwuje i podbija aromat. Taka sałatka z kapusty na zimę świetnie komponuje się z tradycyjnymi kotletami, pieczonym mięsem, a nawet rybą. Wystarczy raz dobrze przygotować większą porcję, by mieć zapas na wiele tygodni. Przygotowanie sprowadza się do wymieszania surowych warzyw i zalania ich gorącą marynatą. Następnie wszystko ląduje w słoikach i trafia do pasteryzacji.

Klasyczna sałatka z kapusty na zimę

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty,
  • kilogram czerwonej lub żółtej papryki,
  • kilogram marchwi,
  • kilogram cebuli,
  • litr wody,
  • szklanka octu spirytusowego,
  • szklanka cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę drobno poszatkuj i przełóż do dużej miski.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Paprykę pokrój w paski, cebulę w półplasterki, a czosnek w cienkie plastry. Wszystkie warzywa dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy.
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę z cukrem i solą.
  5. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj ocet i wymieszaj.
  6. Gorącą zalewę wlej do miski z warzywami. Całość dokładnie wymieszaj, aby warzywa nasiąknęły aromatem.
  7. Przekładaj do wyparzonych słoików, starannie ugniatając, żeby nie było pustych przestrzeni. Zakręć mocno i pasteryzuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody w garnku.

Sałatka z kapusty na zimę – jak ją urozmaicić?

Ten przepis można zmodyfikować w zależności od tego, co akurat masz pod ręką. Jeśli chcesz uzyskać wersję bardziej warzywną, dorzuć pokrojoną cukinię lub plasterki ogórka gruntowego. Można też dodać jabłka, najlepiej kwaskowate, bo dodają świeżości.

Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, do marynaty możesz dorzucić kilka plasterków ostrej papryczki albo doprawić wszystko kolendrą czy gorczycą. Tak przygotowana sałatka z kapusty na zimę będzie miała indywidualny charakter i świetnie dopasuje się do Twoich dań.

Upycham w słoikach i kiszę jak ogórki. Do gołąbków sprawdzają się lepiej niż kapusta
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułЗдесь похоронен рыцарь Тевтонского ордена: археологи нашли средневековую могилу в Польше (фото)
Następny artykułProblemy z wodą pod Warszawą. “Nie jesteśmy w stanie więcej jej wyprodukować”