A A+ A++

jak przechowywać suszone grzyby fot. shutterstock

Jak odpowiednio przechowywać suszone grzyby?

Dobrze wysuszone grzyby są lekko elastyczne, mają jasny odcień oraz przyjemny grzybowy zapach. Suszone grzyby dawniej były przechowywane w płóciennych workach zawieszonych w ciepłym i przewiewnym miejscu, jednak susz przechowywane w taki sposób tracą aromat oraz są szczególnie narażone na atak np moli spożywczych. 

Lepszym rozwiązaniem będzie wybór szczelnego blaszanego pojemnika, lub słoika. Pojemniki te powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane w ciemnym miejscu. 

Jak zapobiegać pleśnieniu suszonych grzybów?

Odpowiednie suszenie jest podstawą by nasze grzyby zachowały smak i aromat oraz wytrzymały kilka miesięcy. Jak więc odpowiednio wysuszyć grzyby, tak aby nie spleśniały? Wystarczy jeden błąd, który może spowodować, że grzyby nie będą nadawać się do jedzenia. W trakcie suszenia grzybów najważniejsza jest odpowiednia temperatura, która przez cały okres suszenia powinna utrzymywać się na poziomie 40-50 stopni. 

Po wysuszeni grzyby należy przełożyć do szczelnych pojemników, najlepiej sprawdzą się do tego blaszane puszki, lub drewniane czy plastikowe pudełka. Jeśli zdecydujemy się na przechowywanie suszu w słoiku koniecznie owińmy go ciemnym materiałem lub folią by zapobiec dostępowi światła.

Pojemniki, w których przechowujemy suszone grzyby muszą mieć szczelne pokrywki, i należy przechowywać je w suchym miejscu, gdyż najmniejsza ilość wilgoci może spowodować powstanie pleśni, 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInnowacyjna operacja w warszawskim szpitalu. Sukces kardiochirurgów z WUM [FILM]
Następny artykułResort rodziny chce ukrócić wydawanie czasowych orzeczeń o niepełnosprawności dla osób nieuleczalnie chorych