Brytyjscy naukowcy przyznają, że pomagali ukraińskim pszczelarzom w opracowaniu innowacyjnych opakowań woskowych do łatwo psującej się żywności, które mają chronić ją na wypadek przerw w dostawie czy braku prądu wywołanych rosyjskimi atakami.
Jak przekonują naukowcy, na których pracę zwracają uwagę dziennikarze BBC w swojej nowej publikacji, wosk pszczeli może odegrać kluczową rolę w konserwowaniu żywności w strefach objętych konfliktem, jak np. Ukraina. Brytyjscy badacze pomagali nawet pszczelarzom w tym kraju w opracowaniu nowych opakowań woskowych do łatwo psującej się żywności, chroniących zapasy w obliczu rosyjskich ataków.
W ostatnich miesiącach Rosja regularnie atakuje infrastrukturę energetyczną Ukrainy, powodując przerwy w dostawie prądu, co oznacza, że latem w niektórych obszarach może nie być możliwości korzystania z lodówek. Tymczasem Ukraina jest największym producentem miodu w Europie, więc badacze z Cardiff analizują, w jaki sposób wykorzystać tę zaletę.
Dodaje też, że w celu stworzenia opakowań, które mogą konserwować żywność, jego zespół badawczy opracował różne “receptury”, łączące zwykłe produkty, prawdopodobnie wciąż dostępne w strefach działań wojennych. To z kolei efekt wielu eksperymentów, które pozwoliły wyłonić najskuteczniejsze środki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS