Polskie talerze są dzisiaj pełne, ale nie ma na nich kluczowych dla zdrowia i dobrego samopoczucia składników.
Selen to pierwiastek chemiczny w swoich właściwościach nieco podobny do siarki. I podobnie jak ona jest niezbędny wszystkim organizmom zwierzęcym. W przeciwieństwie jednak do siarki, która występuje powszechnie, selenu jest na Ziemi bardzo niewiele. Znajduje się w glebie, stąd przenika do wody, roślinności, a potem do naszych organizmów. Jednak gdy na jakimś terenie selenu jest w glebie mało, wszystkie organizmy cierpią z powodu jego niedoborów. Takim obszarem jest między innymi Polska.
O tym, że mamy jedne z największych w Europie niedoborów selenu, alarmuje zespół amerykańskich naukowców pod kierownictwem dr Simone Passarelli z Harvard School of Public Health. To niejedyny ważny składnik diety, którego nam notorycznie brakuje.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS