A A+ A++

Świat konsumpcji jest przesycony śmieciowymi produktami, które mimo, iż przeszły kontrole i zostały dopuszczone do sprzedaży, de facto nie nadają się do spożycia. Produkty, które zawierają duże ilości różnego rodzaju konserwantów i dodatków, odkładających się w organizmie człowieka, stopniowo wywołują w nim spustoszenie i powodują wiele chorób, w których niekiedy trudno znaleźć jedną przyczynę. Najczęściej przyczyną są właśnie spożywane w dużych ilościach produkty niskiej jakości, dostępne w niskich cenach, produkowane przez koncerny mięsne. Dlatego dobrze jest zapoznawać się z etykietami takich produktów, czytać składy i tabelki z informacją o składnikach odżywczych. Warto przeanalizować, ile tego typu produktów spożywczych konsumujemy w każdym miesiącu i pomnożyć to przez ilość miesięcy w roku, aby uzmysłowić sobie, jak szkodzimy sami sobie, i niszczymy to, co tak ciężko odzyskać – zdrowie.

SIŁA NATURY

To, co pochodzi z natury, zawsze zostanie odebrane przez nasze organizmy lepiej niż coś, co zostało napompowane solą i dodatkami, których nazw nieraz nie potrafimy nawet wymówić. “Jeżeli nie potrafisz czegoś wymówić, nie jedz tego!” – powiedziano kiedyś na jednym z kanałów telewizyjnych promujących produkty do własnoręcznej produkcji zdrowej żywności. Przykładem są wędliny. Mówi się, że niektóre zakłady mięsne z kilograma mięsa potrafią zrobić dwa kilogramy. To straszne, ale prawdziwe. Dlatego, żeby zachować zdrowie trzeba zdecydowanie oprzeć się reklamom i odrzucić wyroby, gdzie cena nie jest wyznacznikiem jakości. Zamiast tego powinniśmy wybierać produkty niszowe, ale naturalne – stawiając np. na wędliny naturalne. Te w swojej ofercie ma rodzinna masarnia Wędliny z Dębiny.

WĘDLINY NATURALNE LEPSZE NIŻ POPULARNE

Chociaż żyjemy w czasach ciągłego pośpiechu, kiedy nie przywiązujemy większej wagi do rodzaju wędlin, często sugerując się jedynie ich nazwą, spróbujmy się zastanowić jak powstają wędliny produkowane w wielkich fabrykach, a jak wędliny naturalne. Chodzi przede wszystkim o stopień ich przetworzenia. Jednym z najlepszych produktów będzie też boczek, który z racji swoich właściwości nie wymaga skomplikowanych zabiegów przetwórczych i ciężko jest go “zepsuć”. Zupełnie inaczej smakuje też naturalna kiełbasa, w której będzie czuć prawdziwe mięso, z idealną kompozycją przypraw, rzecz jasna naturalnych. Takie tradycyjne wyroby nie mają nic wspólnego z chemią, której tak wiele w wędlinach na sklepowych półkach. Niewielkie, mniej znane rodzinne masarnie często zaskakują smakiem i wysoką jakością swoich wyrobów, bo naprawdę znają się na tym co robią, od pokoleń. Cenią sobie świeżość i naturalność wędlin, podobnie jak ich klienci. Wędliny naturalne to najlepszy wybór dla naszego zdrowia. Jedząc je, szybko przekonamy się, że warto wyrobić w sobie dobre nawyki żywieniowe i zawsze wybierać naturalne wędliny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSzkoda szybko naprawiona
Następny artykułBiblioteka z Rząśni pierwsza w województwie i ósma w kraju