Zupa krem z buraków i kozieradki – hamuje apetyt
Rośliny strączkowe są niezastąpionym składnikiem diet redukcyjnych. Prawdziwym hitem jest jednak kozieradka. Badania naukowe potwierdziły, że znacznie hamuje apetyt, zwłaszcza u osób z otyłością. Zawiera liczne substancje, które regulują gospodarkę węglowodanową i tłuszczową w organizmie. Jeśli chcesz schudnąć, koniecznie włącz do diety tę odżywczą zupę krem.
Składniki:
– 1,5 litra bulionu warzywnego
– 4 duże buraki
– 2 ziemniaki
– 1 gruszka
– 1 cebula
– 1 łyżka nasion kozieradki
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku
W garnku podsmażamy na oliwie cebulę oraz nasiona kozieradki. Wlewamy bulion, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki i gruszkę. Gotujemy przez 30 minut. Po ostygnięciu dodajemy sok z cytryny i przyprawy, blendujemy na gładki krem.
Odchudzająca zupa keto – pieczarkowa z kurczakiem
Dieta ketogeniczna polega na spożywaniu większej ilości tłuszczów niż węglowodanów. Dzięki temu organizm z czasem wprowadzony jest w stan ketozy, dzięki czemu zaczyna intensywnie spalać tkankę tłuszczową. Włącz do diety zupę, która składa się głównie z białka i tłuszczu, a długo nie poczujesz głodu. Zupa pieczarkowa z kurczakiem na pewno przypadnie ci do gustu – jest pyszna, a w dodatku prosta w przygotowaniu.
Składniki:
– 1 litr bulionu z piersi kurczaka
– 2 małe piersi z kurczaka
– 350 g pieczarek
– pół średniej cebuli
– 3 łyżki śmietany gęstej 30%
– płaska łyżka masła
– sól i pieprz do smaku
Z piersi kurczaka gotujemy bulion. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry pieczarki. Po ok. 5 minutach dodajemy je do bulionu (wcześniej wyjmujemy ugotowane piersi), doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu przez 30 minut. Hartujemy i wlewamy śmietanę. Mięso kroimy na kawałki i dodajemy na koniec do zupy.
Zobacz również:
Pikantna zupa krem przyspieszająca spalanie tkanki tłuszczowej
Jeśli chcesz schudnąć, włącz do diety ostre przyprawy: papryczkę chili, pieprz cayenne, imbir czy czosnek. Zawierają one substancje przyspieszające metabolizm. Działają też przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc nie tylko rozgrzewają, ale wzmacniają odporność jesienią. Wypróbuj pikantną zupę krem z sezonowych warzyw.
Składniki:
– 1 litr bulionu warzywnego
– 5 marchewek
– 6 pomidorów
– 2 czerwone papryki
– 1 cukinia
– 1 cebula
– kawałek korzenia imbiru
– 4 ząbki czosnku
– szczypta pieprzu cayenne
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 szklanki serka wiejskiego
Wszystkie warzywa trzeba obrać i pokroić na mniejsze kawałki (pomidory na pół, marchewkę w słupki, dynię, cukinię, paprykę i cebulę w plastry) i skropić oliwą. Układamy je na blaszce do pieczenia (najlepiej na papierze do pieczenia), posypujemy pieprzem i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temperaturze 190 stopni. Po 15 minutach warzywa obracamy. Po ostudzeniu blendujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Wlewamy bulion i serek wiejski, blendujemy.
Zupa rybna, która syci na długo
Wbrew pozorom tłuste ryby są naszym sprzymierzeńcem w walce z nadmiernymi kilogramami. Zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, które pomagają regulować metabolizm. Są też źródłem pełnowartościowego białka i na długo sycą. Do przyrządzenia zupy rybnej możesz wykorzystać filety z ulubionej ryby, najlepiej sprawdzi się łosoś czy tuńczyk, ale dobry będzie też dorsz.
Składniki:
– 1,5 litra wywaru z włoszczyzny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
– 70 dag filetów rybnych
– 4 pomidory
– 1 cebula
– łyżka masła
– kawałek startego korzenia imbiru
– płaska łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku
Przygotuj wywar, dodaj do niego pokrojone w kostkę filety ryby i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj masło i podsmaż na nim pokrojone w kostkę cebulę i pomidory. Po kilku minutach przełóż je do wywaru, dodaj imbir, sól, pieprz i cytrynę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS