Wprawdzie polska drużyna odpadła już z Mistrzostw Europy w Piłce Nożnej, ale z pewnością kibice futbolowi nie odejdą od telewizorów aż do końca turnieju. Spędzając czas na oglądaniu dalszych rund rozgrywek Euro nie należy jednak zapominać o jedzeniu. Wprawdzie siłą rzeczy nie są to trzydaniowe obiady, gdyż nie ma czasu na stanie przy kuchni. Można natomiast przygotować wartościowe i smaczne przekąski, które na czas rozgrywek zastąpią zwykłe posiłki. Oto kilka pomysłów.
Krewetki z czosnkiem
Składniki: krewetki świeże – około 20 sztuk, sól, lubczyk, 4 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, łyżka masła, łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie: Krewetki obrać, usunąć czarne jelito. Obrane krewetki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć czosnek, dodać krewetki i masło, a następnie sok z cytryny. Po roztopieniu się masła dodać sól i lubczyk, smażyć razem na ostrym ogniu mieszając około 2 minut. Uwaga: dłuższe smażenie spowoduje, że krewetki staną się twarde. Podawać z pszennymi grzankami.
Można do tej przekąski użyć gotowych obranych krewetek (mrożonych). Muszą one jednak być surowe; te po obróbce termicznej nie nadają się do ponownego smażenia.
Sałatka rosyjska
Składniki: 3 ziemniaki, 1 marchew, 130 g zielonego groszku, 1 kalarepa, 2 łyżki majonezu, ząbek czosnku, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 3 jajka, 1 łyżka kaparów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, cukier.
Wykonanie: warzywa obrać i ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedzić, odstawić do ostygnięcia, po czym pokroić w drobną kostkę. Dodać groszek. Jogurt i majonez połączyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i cukier do smaku. Jajka ugotować na twardo i posiekać. Pokrojone warzywa, groszek, jajka i kapary wymieszać z sosem jogurtowo – majonezowym, całość posypać posiekaną natką.
Jajka do tej sałatki powinny być od kur z wolnego wybiegu, a takie poleca ukazująca się w sieci sklepów Dino gazetka promocyjna. Opakowanie 10 świeżych jajek kosztuje tylko 5,49 zł (normalna cena 6,49 zł).
Pieczarki faszerowane
Składniki: 10 sztuk dużych pieczarek, 1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka brandy, 4 łyżki bułki tartej, pęczek natki pietruszki, 40 gramów masła klarowanego, 1 cytryna, sól, pieprz.
Wykonanie: Pieczarki oczyścić, wyciąć trzonki, drobno posiekać. Kapelusze skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na patelni stopić i rozgrzać masło klarowane, przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekane trzonki pieczarek, smażyć razem mieszając około 2 minut. Patelnię zdjąć z gazu, dodać brandy, połowę posiekanego pęczka pietruszki, bułkę tartą i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Farszem tym napełnić kapelusze pieczarek, na wierzchu farszu ułożyć po kawałku masła. Pieczarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu posypać pozostałą natką. Można przed pieczeniem posypać startym parmezanem.
Pomidory pieczone
Składniki: 250 gramów pomidorów koktajlowych, 2 ząbki czosnku, po pół łyżki rozmarynu i lubczyku, 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli, ewentualnie pieprz.
Wykonanie: Pomidory ułożyć na blasze do pieczenia, dodać zmiażdżony czosnek. Zioła wymieszać z oliwą, solą i pieprzem. Polać pomidory. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 170 – 180 stopni przez około 15 minut.
Tak zwane gotowce
Oczywiście w sklepach nie brakuje gotowych zestawów dla kibiców, którzy zupełnie nie mają głowy do przygotowywania jedzenia podczas turnieju piłkarskiego. Wydawana przez sieć dyskontów Netto gazetka promocyjna poleca antipasti – różne rodzaje przekąsek z owoców morza, głównie krewetek w kilku wariantach. Porcja 150 gramów kosztuje 7,99 zł. Oprócz tego dostępne są drobne przekąski na słodko, orzechy i bakalie.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS