SKŁADNIKI:
- 1 dynia hokkaido
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki
- szklanka bulionu
- 1-2 liście kaffiru (można użyć też trawy cytrynowej)
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- sos sojowy do smaku
- świeża kolendra lub uprażone pestki dyni do posypania
WYKONANIE:
Dynię myjemy, kroimy w plastry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Szklimy cebulkę wraz z czosnkiem, dodajemy dynię i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym, doprawiamy curry i przyprawami. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Zupę miksujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy bulionem i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Krem przelewamy do misek i posypujemy pestkami dyni lub świeżą kolendrą.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS