A A+ A++

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki
  • szklanka bulionu
  • 1-2 liście kaffiru (można użyć też trawy cytrynowej)
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • sos sojowy do smaku
  • świeża kolendra lub uprażone pestki dyni do posypania

WYKONANIE:
Dynię myjemy, kroimy w plastry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Szklimy cebulkę wraz z czosnkiem, dodajemy dynię i zalewamy wszystko mleczkiem kokosowym, doprawiamy curry i przyprawami. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-10 minut. Zupę miksujemy. W razie potrzeby rozcieńczamy bulionem i gotujemy na małym ogniu kilka minut. Krem przelewamy do misek i posypujemy pestkami dyni lub świeżą kolendrą.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułArkadia koło Otmuchowa
Następny artykułJak Kraśnik chciał się uwolnić od LGBT i 5G, a stał się miastem – memem