Porka, tarcioch, pazicha, świeżonka czy gomułki to potrawy, które może poznać teraz cały świat. Sama publikacja jest nie tylko pyszną podróżą po regionie opoczyńskim, ale również sentymentalną wędrówką. Letnie kuchnie, w których wykonane były sesje zdjęciowe czy kuchnie węglowe, na których usmażone racuchy smakują zupełnie inaczej to już rzadkość w codziennym życiu. Próbowaliśmy uchwycić klimat tych miejsc, gdzie przygotowywało się jedzenie, robiło przetwory i spędzało towarzysko czas. Również bardzo ważne były dla nas przybory do gotowania, zastawa stołowa i fartuszki gospodyń. To wszystko jest często wspomnieniem o naszych dziadkach, o zimach przy rozpalonej kuchni i zalewajce z żeliwnego gara.
“Zasmakuj Opoczyńskie” to praca wielu osób i ogromne zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich, bez których nie uchwycilibyśmy takiego klimatu. Potrawy przygotowane były przez KGW Adamów; KGW Dzielna, KGW Januszewice, KGW Janów Karwicki, KGW Karwice, KGW Kliny, KGW Kraśnica, KGW Libiszów Kolonia, KGW Ogonowice, KGW Sobawiny. Pomysł koncepcja i koordynacja: Mariola Saternus, zdjęcia i projekt graficzny: Przemek Siepski, tekst: Emilia Panfil, edycja tekstu: Karolina Dudek, rysunki: Edyta Cieślik-Moczek, konsultacja: dr Jan Łuczkowski, Lidia Świątek-Nowicka. Wydawcą publikacji jest Gmina Opoczno.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które przyczyniły się do powstania tej publikacji.
Słowa uznania kierujemy w stronę zaangażowanych Kół Gospodyń Wiejskich, które są prawdziwymi ambasadorkami wsi. Dziękujemy za chęci i ogromny wysiłek, który włożyłyście w realizację tego projektu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS