Jaka temperatura powinna być w lodówce?
Nie jest łatwo wskazać, jak powinna być ustawiona lodówka, ponieważ przechowujemy w niej różne artykuły spożywcze, które wymagają odmiennych temperatur. Wędliny, mięso czy sery zepsują się o wiele szybciej niż ogórki kiszone, czy dżemy. Przyjmuje się jednak, że optymalna temperatura w lodówce, a konkretnie w chłodziarce nie powinna być niższa niż 0°C i nie wyższa niż 5°C.
Na grafice powyżej: Lodówka side-by-side Hitachi R-WB640VRUO (GBK) dostępna w sklepie online maxelektro.pl
Jeśli chodzi natomiast o komorę mrożenia, to zaleca się ustawiać temperaturę nie wyższą niż -18°C. Osobne urządzenia, czyli zamrażarka skrzyniowa i zamrażarka szufladowa również powinny być ustawione na taką temperaturę, gdyż jest ona rekomendowana przez producentów żywności. Temperatura zamrażarki nie powinna być wyższa, ponieważ każde 3°C więcej skracają nawet o połowę czas przechowywania mrożonek.
Ile stopni powinno być w lodówce standardowej?
Standardowa lodówka, czy to zwykła, czy lodówka podwójna, jest tak skonstruowana, że niezależnie od tego, jaką temperaturę ustawimy, na górnych i dolnych półkach będzie panować inna temperatura niż na środku. Jest to tzw. stratyfikacja termiczna. Wynika to z praw fizyki, ponieważ ciepłe powietrze unosi się do góry. Dlatego, należy wziąć ją pod uwagę, układając produkty w chłodziarce.
Na grafice powyżej: Panel sterowania lodówki Siemens KG 39NHXEP dostępnej w sklepie online maxelektro.pl
Jeśli ustawimy temperaturę na 2°C, to uzyskamy następujące temperatury:
-
2°C na najniższej półce,
-
ok. 4-5°C na półkach środkowych,
-
7°C na najwyższej półce,
-
ok. 8-13°C na drzwiach lodówki.
Na jaką temperaturę powinna być ustawiona lodówka No Frost?
A jak powinna być ustawiona lodówka No Frost? Dokładnie tak samo jak zwykła lodówka – najlepsza będzie zatem temperatura od 3°C do 5°C. W przypadku takiej lodówki nie musimy jednak odpowiednio rozplanowywać rozłożenia produktów spożywczych. System No Frost sprawia, że wszystkie części lodówki są równomiernie chłodzone, co oznacza, że na górnych i dolnych półkach panuje taka sama temperatura.
Na grafice powyżej: Lodówka side by side Amica FY 5339.6GDFB dostępna w sklepie online maxelektro.pl
Jak ustawić temperaturę w lodówce?
Każda lodówka, czy to standardowa, czy może lodówka side by side, wyposażona jest w termostat, który służy do zmiany temperatury w komorze chłodzenia i mrożenia. Niektóre lodówki mają tylko jeden termostat, a inne, jak np. lodówki side by side wyposażone są w dwa albo nawet trzy termostaty. Takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne, ponieważ pozwala na ustawienie inne temperatury w chłodziarce i innej w zamrażarce.
Na grafice powyżej: Dotykowy panel kontrolny lodówki Hitachi R-BGX411PRU0 XGR dostępnej w sklepie online maxelektro.pl
Jak ustawić termostat w lodówce? W zależności od modelu do wyboru mamy:
-
Pokrętło – wystarczy przekręcić pokrętło w odpowiednią stronę, aby zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę. Zazwyczaj na pokrętle znajduje się skala mocy chłodzenia od 1 do 5. Pokrętła znajdziemy w starszych oraz budżetowych modelach lodówek.
-
Elektroniczny panel sterowania – większość nowoczesnych lodówkach zazwyczaj spotyka się elektroniczne panele sterowania, które umieszczone są na górze urządzenia. Temperaturę ustawia się za pomocą strzałek lub przycisku Set.
-
Dotykowe sterowanie – najbardziej zaawansowane lodówki wyposażone są w dotykowe panele sterowania z wyświetlaczami umieszczone na drzwiach. Pozwalają one nie tylko na ustawienie precyzyjnej temperatury w chłodziarce i zamrażarce, ale również na zarządzania dystrybutorem wody czy kostkarką lodu.
Na grafice powyżej: Lodówka side by side Gorenje NRS9182VX dostępna w sklepie online maxelektro.pl
Podsumowanie
Wiemy już, na jaką temperaturę powinna być ustawiona lodówka. Jest to bardzo ważne ze względu na zahamowanie procesów gnicia żywności. Powinniśmy jednak pamiętać, że wpływ na świeżość żywności będzie mieć także eksploatacja urządzenia. Nie powinniśmy zatem przeładowywać lodówki produktami spożywczymi, gdyż zakłóca to przepływ zimnego powietrza ani wkładać do chłodziarki ciepłych posiłków, ponieważ podnoszą one temperaturę we wnętrzu. Poza tym powinniśmy zwalczyć zły nawyk ciągłego otwierania drzwi lodówki, gdyż to właśnie wtedy do środka wpada największa ilość ciepłego powietrza i w rezultacie niekorzystnie wzrasta temperatura.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS