A A+ A++

Składniki:

600 g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
250 g masła
300 g powideł śliwkowych
600 g tłustego twarogu
2 jajka i 2 żółtka
Opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem i mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z nich układamy na cieście ukośną kratkę.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc. Smacznego!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMaszyny uczą ludzi ekologii
Następny artykułMIĘDZYRZECZ: Majka Jeżowska live – wydawnictwo Złotego Melona