Składniki:
600 g maki pszennej (najlepiej krupczatki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru pudru
250 g masła
300 g powideł śliwkowych
600 g tłustego twarogu
2 jajka i 2 żółtka
Opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło i dwa całe jajka. Zagniatamy gładkie ciasto. Twaróg ucieramy z dwoma żółtkami, cukrem waniliowym i mlekiem i mieszamy.
Jedną trzecią ciasta wałkujemy na prostokąt i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy twarogiem i powidłami. Resztę ciasta wałkujemy na cienki placek i radełkiem kroimy w paseczki. Z nich układamy na cieście ukośną kratkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy około 45 minut, aż spód się upiecze, a wierzch nabierze złotego koloru. Studzimy, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS