A A+ A++

SKŁADNIKI:
1 puszka czerwonej fasoli
400 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
łyżeczka papryki (użyłam wędzonej)
łyżeczka oregano
2 łyżki posiekanego koperku
pęczek botwinki – same liście
odrobina masła (użyłam klarowanego)

WYKONANIE:
Fasolę odcedzamy i przelewamy wodą. Cebulę obieramy i blanszujemy na maśle wraz z czosnkiem. Dodajemy mięso i (opcjonalnie) trochę sosu pomidorowego. Przesmażamy, bo gołąbki z botwinki powinny się krótko dusić, by nie stracić koloru. Dodajemy fasolę, przyprawy, jajko i kaszę mannę. Mieszamy.

Liście botwinki odrywamy od łodyg, myjemy. Na 60 sekund zanurzamy w gorącej wodzie (najlepiej z dodatkiem octu winnego). Osuszamy na ręczniku papierowym. Na każdy liść kładziemy małą porcję farszu i zawijamy najpierw po bokach, a potem całość w pakiecik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy wodą lub bulionem. Dusimy nie więcej niż 20 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym.

Czy wiesz, że…
Botwinka, ze względu na zawartość tłuszczów, białka, węglowodanów, błonnika, cukrów, witamin –  witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerałów – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapnia i żelaza, polecana jest jako składnik diety wegetariańskiej. Zawarty w tym warzywie błonnik reguluje nasz apetyt, zaś kwas foliowy koi nerwy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKalendarz Przełajowego Pucharu Świata 2020/2021
Następny artykułW Australii rośnie zapotrzebowanie na pomoc żywnościową