A A+ A++

Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał związek pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a profilem oligosacharydów w matczynym mleku. Oligosacharydy to węglowodany o niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym składnikiem mleka kobiecego. Dotychczas odkryto ich około 200.

W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne – chronią dziecko przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są ściśle związane także z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBłędne informacje nt. pandemii doprowadziły do śmierci 2800 Kanadyjczyków
Następny artykułStudentka pedagogiki przygotowała poradnik dla studentów zagranicznych w Toruniu