A A+ A++

Wśród wielkanocnych potraw nie może zabraknąć tradycyjnego mazurka na kruchym maślanym spodzie. Klasyczny mazurek składa się z kruchego spodu i słodkiego nadzienia np budyniowego, marcepanowego lub kajmakowego. Wierzch dekorujemy bakaliami.

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 kostki masła
  • cukier waniliowy
  • łyżka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany
  • puszka masy kajmakowej (tzw. krówkowej)
  • bakalie do ozdoby
  • Mieszamy ze sobą suche składniki ciasta, a następnie siekamy z masłem. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i dodajemy śmietanę.
  • Ze składników zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i brzegi zwijamy w ranty. Smarujemy białkiem, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
  • Masę kajmakową rozbijamy mikserem (można dodać nieco rumu).
  • Gdy ciasto wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę, obsypujemy brzegi siekanymi orzechami, zaś środek ozdabiamy bakaliami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Stajesz twarzą w twarz ze strachem i walczysz” – nowa szkoła boksu Radwan Boxing Team
Następny artykułCo słychać w Filharmonii Kaszubskiej? – 15.03.221r.