A A+ A++

Jak wybrać dobre parówki?

Jedni nie wyobrażają sobie bez parówek śniadania, inni omijają je szerokim łukiem, twierdząc, że są niezdrowe. Okazuje się jednak, że parówki dostępne w sprzedaży diametralnie różnią się składami. Im krótsza lista składników i im większa zawartość mięsa, tym lepiej.

Parówki należą do wyrobów mięsnych homogenizowanych, co oznacza, że wytwarza się je z drobno zmielonego mięsa i dodatków – dzięki temu mają gładką konsystencję. Każdy produkt tego typu będzie zawierał również sól i inne przyprawy. Jakość parówek zależy więc od proporcji surowców i rodzaju dodatkowych składników. W ich składzie nie powinny natomiast znaleźć się: MOM (mięso mechanicznie oddzielane), fosforany czy wzmacniacze smaku jak glutaminian monosodowy. Dobre parówki zawierają co najmniej 80% mięsa. W sprzedaży można znaleźć też takie, które zawierają 93% mięsa (jak parówki z szynki Sokołów) lub w których na 100 g gotowego produktu zużyto 100 g mięsa – przykładem są parówki Stówki z Sokołowa z szynki wieprzowej. Delikatny smak dobrej jakości mięsa został w ich przypadku podkreślony dodatkiem unikalnej kompozycji przypraw.

Jak przygotować parówki?

Wiele osób je parówki na zimno, zdejmując jedynie foliowe osłonki. Faktycznie, niepoddane obróbce termicznej są smaczne i gotowe do spożycia natychmiast po wyjęciu z opakowania. Jeśli jednak wolisz parówki na ciepło, pamiętaj, by wrzucać je do wrzącej wody. To przyspiesza gotowanie i zapobiega niepotrzebnemu wypłukaniu smaku. Nie należy też gotować parówek zbyt długo, ponieważ mogą popękać. Wystarczy około 3 minut w gorącej wodzie.

Parówki można też smażyć lub zapiekać.

Przepisy z parówkami w roli głównej

Popularną potrawą z parówką jest hot dog, czyli parówka serwowana w długiej bułce z wybranymi sosami. Oryginalny amerykański hot dog nie zawiera dodatków, jednak wiele osób do bułki wkłada również różne warzywa jak prażona cebula, plastry pomidora czy poszatkowana kapusta. Kombinacja składników jest praktycznie dowolna i zależy od indywidualnych preferencji.

Hot dog to jednak nie wszystko, co można przyrządzić z parówki. Lista dań jest naprawdę długa. Oto kilka propozycji.

Parówki zapiekane w cieście francuskim

To proste do wykonania, a jednocześnie smaczne i efektowne danie. Będzie idealne jako przystawka lub przekąska na imprezę. Najlepiej podawać je z ulubionymi sosami.

Składniki:

·       6 parówek,

·       opakowanie ciasta francuskiego,

·       6 plastrów żółtego sera,

·       żółtko z jednego jajka.

Przygotowanie:

1.     Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.

2.     W tym czasie parówki kroimy na pół, plastry sera również na pół, a ciasto francuskie na prostokąty o podobnej długości co połówki parówek.

3.     Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy ser i parówkę. Następnie zawijamy ciastem francuskim parówkę wraz z serem.

4.     Ruloniki smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

5.     Pieczemy przez około 20 minut.

Popularne amerykańskie danie typu fast food znajduje coraz większe uznanie również w naszym kraju. Corn dog to nic innego jak parówka na patyku, pokryta ciastem naleśnikowym i smażona na głębokim tłuszczu.

Składniki:

·       opakowanie parówek,

·       140 g mąki pszennej,

·       90 g mąki kukurydzianej,

·       120 ml mleka,

·       1 jajko,

·       1 łyżeczka proszku do pieczenia,

·       duża szczypta soli,

·       1 łyżeczka cukru,

·       1 litr oleju do smażenia.

Przygotowanie:

1.     W misce łączymy suche i mokre składniki i dokładnie je mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby można więc dodać więcej mleka (jeśli jest za gęste) lub mąki pszennej (jeśli wychodzi zbyt rzadkie).

2.     Parówki nabijamy na patyczki od szaszłyków. Można je wcześniej przekroić na pół, jeśli nie mamy wystarczająco dużego garnka, by zmieściły się w nim w całości.

3.     W garnku rozgrzewamy olej.

4.     Nabite na patyczki parówki zanurzamy dokładnie w cieście, a następnie umieszczamy w garnku z rozgrzanym tłuszczem tak, by zanurzyły się w całości, razem z patyczkami.

5.     Smażymy przez około 2–4 minuty do uzyskania złotej barwy.

·       Sałatka makaronowa z parówkami

Składniki:

·       3 parówki,

·       3 jajka,

·       200 dag makaronu (np. kolanka lub świderki),

·       3 ogórki konserwowe,

·       1 papryka,

·       1 puszka kukurydzy,

·       3 łyżki majonezu,

·       2 łyżki gęstego jogurtu,

·       szczypta soli,

·       szczypta mielonego pieprzu.

Przygotowanie:

1.     Makaron gotujemy al dente, a jajko na twardo.

2.     Kroimy parówki na plasterki, a ogórki, paprykę i ugotowane jajka w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

3.     Makaron, ogórki, paprykę, kukurydzę, parówki i jajko umieszczamy w misce i mieszamy.

4.     Majonez mieszamy z jogurtem i powstałym sosem zalewamy pozostałe składniki.

5.     Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDuda: nie wyobrażam sobie, że można zmusić moich rodaków do szczepienia
Następny artykułAndreas Kron celuje w Ardeńskie Klasyki