Publikacja z dnia: 06-10-2021 13:10
Po rocznej przerwie spowodowanej pandemią województwo warmińsko-mazurskie przedstawiło jedne z najlepszych regionalnych produktów żywnościowych podczas targów „Smaki regionów”, które odbyły Poznaniu.
“Medal Targów Smaki Regionów” przypadł czterem podmiotom z Warmii i Mazur w tym Masarni z Tradycją “Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego.
Na stoisku zaprezentowało się dziesięć firm, które są członkami sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
– Masarnia z Tradycją “Dreszler” z Nowego Miasta Lubawskiego
– Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie z Nowej Wsi Reszelskiej k. Bisztynka
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
– Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna
– Tradycyjna Wędzarnia Warmińska z Kaborna k. Purdy
– Kozia Farma Złotna ze Złotnej k. Morąga
– Octim Sp. z o.o. z Olsztynka
– Qraś wędliny z Orzysza
– Pasieka „Leśny Dwór” z Leśnego Dworu k. Szczytna
– „Almes” Miody pitne Nidzica
Cztery produkty zdobyły laury w konkursie o “Medal Targów Smaki Regionów”. Medale otrzymały:
– Masarnia z Tradycją „Dreszler”
– Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie
– Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Olecko
Wyróżnienie otrzymał Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna.
Podczas wydarzenia odbyła się gala z okazji 20-lecia ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów, uświetniona koncertem z repertuaru Anny Jantar i Anny German w wykonaniu znakomitej wokalistki i instrumentalistki Katarzyny Zawady.
Z naszego województwa Perły 2021 zdobyło pięć firm:
– Kalinówka – Wzgórza Dylewskie za szynkę dylewską dojrzewającą
– Pasieka Rancho w Kaczej Dolinie za miód lipowy nektarowo-spadziowy
– OSM Olecko za masło naturalne Olecko z Warmii i Mazur
– Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Dźwierzuty za chleb wieloziarnisty
– OCTIM Sp. z o.o. za ocet jabłkowy 6% ekologiczny z Olsztynka.
(um fot.um)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS