A A+ A++

Ciasto:

6 żółtek, 15 dkg cukru pudru, 22 dkg margaryny, cukier wanilinowy, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dkg mąki.

Beza:

6 białek, 25 dkg cukru, 10 dkg płatków migdałowych.

Krem:

½ litra śmietanki  30%, 25dkg serka mascarpone, 2 łyżki cukry pudru, galaretka malinowa rozpuszczona w ½ szklanki wody, ½ kg mrożonych malin, 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2 szklankach wody.

Wykonanie:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka następnie mąkę z proszkiem i dokładnie ucieramy. Możemy ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie równe części, rozwałkować  i przełożyć na blachy do pieczenia. Białka ubijamy, utrwalamy cukrem  i rozkładamy na wyłożone wcześniej ciasto. Jedną bezę posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 30 min. w  temperaturze 180◦ C Schłodzoną śmietankę ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru, dodajemy serek mascarpone i galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki wody (w sezonie letnim można dodać 1 płaską łyżeczkę żelatyny). Krem dzielimy na pół i jedną połowę wykładamy na ciasto bez płatków migdałowych  (ciasto odwracamy bezą do dołu). Następnie dwie galaretki malinowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i wrzucamy do nich zamrożone maliny, tężejącą galaretkę wykładamy na krem i równo rozprowadzamy, schładzamy w lodówce aż całkiem stężeje, wyjmujemy i rozsmarowujemy pozostały krem. Całość przykrywamy ciastem z płatkami migdałowymi.

Smacznego!



Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPoszukiwani listami gończymi zatrzymani
Następny artykułKWALIFIKACJA WOJSKOWA W POWIECIE OSTRÓDZKIM OD 17 KWIETNIA DO 18 MAJA. KTO MUSI SIĘ ZGŁOSIĆ?