A A+ A++

Jakie dynie są najlepsze do zrobienia frytek?

Nie każda odmiana nadaje się do robienia frytek. Niektóre z nich są zbyt miękkie po upieczeniu lub zyskują zbyt wodnistą konsystencję. W tym eksperymencie kulinarnym najlepiej sprawdzają się warzywa o gęstym, mięsistym miąższu, które zachowują swoją strukturę podczas obróbki.

Planując zrobienie frytek dyniowych, wybieraj dynię piżmową. Jej delikatnie słodki miąższ zachowuje stałą konsystencję nawet po upieczeniu w wysokiej temperaturze. Warzywo ma kształt gruszki i łatwo się obiera. Możesz postawić też na dynię hokkaido. Charakteryzuje się niewielkim rozmiarem, co sprawia, że jest łatwa w obróbce.

Jak zrobić frytki z dyni? Prosty przepis

Przygotowanie tego prawdziwie jesiennego dania jest proste i nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Z przepisem na frytki dyniowe poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

  • Wybraną dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry o grubości 1-2 cm, a następnie w równe słupki.

  • Surowe kawałki dyni umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób to tak, aby tworzyły jedną warstwę — frytki upieką się równomiernie.

  • Skrop oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Oprósz odrobiną soli i rozmarynu. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą użyć sproszkowanej ostrej papryki.

  • W jakiej temperaturze piec frytki z dyni? Ustaw piekarnik w trybie termoobiegu na temperaturę 190-200°C. Możesz użyć też opcji pieczenia góra-dół. Frytki będą gotowe po 25-30 minutach. Dokładny czas zależy od rodzaju i mocy urządzenia.

Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika. Możesz serwować je z sosem czosnkowym lub dipem jogurtowo-ziołowym. Do frytek dyniowych pasuje dressing z ziołami prowansalskimi.

Frytki to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na dania z dyni123RF/PICSEL

Niebanalna przekąska, czyli jak smakują frytki z dyni?

Mają delikatnie orzechowy smak z lekko wyczuwalną nutą słodyczy. Frytki dyniowe są bardziej miękkie niż tradycyjne ziemniaczane, ale jeśli dobrze je przypieczemy, zyskają przyjemnie chrupiącą skórkę.

Pieczone frytki z dyni są lżejsze — do ich obróbki wykorzystujemy niewielką ilość tłuszczu, co sprawia, że stają się dietetyczną przekąską. Dają też szerokie pole do kulinarnych popisów i eksperymentów. Doskonale komponują się z klasycznymi przyprawami, jak i bardziej egzotycznymi dodatkami, np. kuminem czy imbirem.

„Ewa gotuje”: Rogaliki drożdżowe z dyniąPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułModa z przeszłości wraca na ulice: Jak nosić vintage w nowoczesnym stylu
Następny artykułW Polsce powstaną nowe gminy. Jest ruch premiera