A A+ A++

Wyjątkowe ciacho, które doskonale sprawdzi się na Święta. Wbrew pozorom przepis jest bardzo prosty. Cytrynowy krem, dużo czekolady i blaty z makiem, migdałami i wiórkami kokosowymi. Przepis z bloga “Mała Cukierenka”.

Ciasto:

  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 130 g cukru
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 120 g suchego maku (nie mielonego)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • parę kropli aromatu migdałowego

Do nasączenia:

  • 170 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Krem:

  • 450 ml mleka
  • 125 ml soku z cytryny (świeżo wyciśnięty)
  • 120 g cukru kryształu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 żółtka
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 70 g cukru pudru

Wierzch:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej 70 proc.
  • 230 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • wiórki kokosowe do posypania
  • Ciasto: piekarnik nastawić na 180 st. C na funkcji góra-dół.
  • Białka ubić na pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
  • Do piany z jajek dodać posiekane migdały, zmielone migdały, mak, wiórki kokosowe i parę kropli aromatu migdałowego, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
  • Krem: do rondelka wlać połowę mleka, dodać cukier kryształ, cukier z wanilią i postawić na ogniu, zagotować.
  • Do pozostałego mleka dodać sok z cytryny, dwa budynie w proszku, żółtka i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.
  • Gdy mleko się zagotuje, dodać rozmieszane budynie z żółtkami i ugotować gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie przypalić (jak powstaną grudki, nie należy się przejmować, tylko energicznie mieszać). Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, miesząc przez około 1 minutę.
  • Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
  • Masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostudzony budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  • Składanie ciasta: ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier wyłożyć z powrotem do blaszki.
  • Ciasto przekroić w poziomie na dwie części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć ciasto w blaszce.
  • Na ciasto wyłożyć około 2/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta, patrz FILM (ja odwróciłam ciasto, czyli przypieczoną skórkę z wierzchu położyłam na kremie, aby ciasto było bardziej równe, ale nie musimy tego robić). Ciasto nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
  • Polewa: śmietankę wlać do rondelka, postawić na ogniu i zagotować.
  • Obie czekolady połamać i przełożyć do miski, zalać je gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa.
  • Odstawić do ostudzenia na około 15-25 minut (od czasu do czasu można ją zamieszać).
  • Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus w Wielkopolsce. Zobacz ile było zakażeń w powiatach!
Następny artykułLubelskie jak doświadczalny poligon