Restauracje w Łodzi pełne są kontrastów. Tak jak całe miasto. Prostota miesza się z wyrafinowaniem. A wszystko podlane jest wielokulturowymi wpływami.
Łódzka kuchnia to zalewajka, którą znamy z obiadów u babci. Prażoki i kluski żelazne. Ale też dużo więcej. To proste dania wywodzące się z kuchni robotniczej. I wyrafinowana kuchnia elit fabrykanckich i lodzermenschów. Przysmaki, które przygotowujemy do dziś, często pochodzą z tradycji żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Bo kuchnia łódzka jest kuchnią czterech kultur, tak jak tyglem wielu narodowości było nasze miasto. Warto poznać ją na nowo. Nie tylko w wydaniu domowym, ale i restauracyjnym. Przedstawiamy wam listę łódzkich restauracji, które inspirują się kuchnią regionalną, wprowadzając ją na nowy poziom. Tu nowoczesność będzie mieszać się z tradycją, a odświeżone wydanie dań może zaskoczyć niejednego miłośnika łódzkich smaków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS