A A+ A++

Serwowany przez mamy, babcie, a także w ramach przedszkolnego posiłku. Pieczony ryż z jabłkami to danie, które ekspresowo przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Potrawę uznaje się za lekkostrawną, przez co sprawdzi się u osób walczących z problemami żołądkowymi. Bazę dania stanowią ryż oraz jabłka, które możemy wzbogacać o ulubione dodatki. Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami? Podpowiadamy.

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

Ryż to jeden z najbardziej sycących składników. Współcześnie zajadają się nim nie tylko mieszkańcy krajów azjatyckich. Sporą popularnością cieszy się także w Europie.

Choć składnik przede wszystkim kojarzony jest z daniami wytrawnymi, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji słodkiej. Za ugotowaniem pieczonego ryżu z jabłkami przemawia nie tylko jego smak, ale także dostępność i przystępna cena niezbędnych produktów. Jeśli szukamy dania, które jest ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i nie pogłębia dziury w budżecie, warto rozważyć dodanie ryżu w towarzystwie jabłek do przepiśnika.

Masa ryżowa

  • 300 g białego ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • odrobina sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa jabłkowa

  • 1,5 kg dojrzałych jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Polewa

  • 35 dag serka homogenizowanego
  • 30 g cukru waniliowego

Sprawdź: Ryż na pięć sposobów

Przysmak dzieciństwa – przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wod … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCharlie English – Galeria cudów i obłędu