12 minut temu
Serwowany przez mamy, babcie, a także w ramach przedszkolnego posiłku. Pieczony ryż z jabłkami to danie, które ekspresowo przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Potrawę uznaje się za lekkostrawną, przez co sprawdzi się u osób walczących z problemami żołądkowymi. Bazę dania stanowią ryż oraz jabłka, które możemy wzbogacać o ulubione dodatki. Jak przygotować zapiekankę ryżową z jabłkami? Podpowiadamy.
Ryż to jeden z najbardziej sycących składników. Współcześnie zajadają się nim nie tylko mieszkańcy krajów azjatyckich. Sporą popularnością cieszy się także w Europie.
Choć składnik przede wszystkim kojarzony jest z daniami wytrawnymi, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go w wersji słodkiej. Za ugotowaniem pieczonego ryżu z jabłkami przemawia nie tylko jego smak, ale także dostępność i przystępna cena niezbędnych produktów. Jeśli szukamy dania, które jest ekspresowe w przygotowaniu, smaczne i nie pogłębia dziury w budżecie, warto rozważyć dodanie ryżu w towarzystwie jabłek do przepiśnika.
Masa ryżowa
- 300 g białego ryżu
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- odrobina sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa jabłkowa
- 1,5 kg dojrzałych jabłek
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Polewa
- 35 dag serka homogenizowanego
- 30 g cukru waniliowego
Sprawdź: Ryż na pięć sposobów
- Do garnka wlewamy wod … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS