A A+ A++

Marynowanie to jeden z częstych sposobów przyrządzania tych grzybów. Kurki w zalewie octowej są znakomitym przysmakiem i pasują niemal na każdą okazję.

Składniki:

  • 2 kg kurek
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 4  łyżki cukru
  • łyżka soli
  • 6 liści laurowych
  • łyżka gorczycy
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • duża cebula
  • marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą z łyżeczką octu, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie. Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki, wymieszać w garnku. Następnie zagotować.

Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.

Kurki, nazywane inaczej pieprznikami jadalnymi, to szlachetne grzyby. Występują w lasach iglastych oraz liściastych w całej Polsce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKarolina Kowalkiewicz reaguje. “Pęka mi serce. Odpuśćcie”
Następny artykułJak Puławy zagospodarują deszczówkę?