A A+ A++

W trzystopniowym kursie dietetyki uczestniczyli przyszli kucharze i cukiernicy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Nowej Soli. Szkolenie odbyło się w ramach realizowanego przez Powiat Nowosolski projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego…”.

Do udziału w specjalistycznym kursie zostało zaproszonych 8 uczniów ZSP nr 2. Młodzież miała okazję zdobyć dodatkowe kwalifikacje, które przyczynią się do zwiększenia jego kompetencji i umiejętności zawodowych.

Pierwszy stopień kursu polega na wprowadzeniu do nauki jaką jest dietetyka, fizjologia i anatomia układu pokarmowego człowieka. Omówienie podstawowych składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych. Zasady zdrowego żywienia i układania jadłospisów.

Drugi stopień zajmuje otyłością i metodami jej leczenia. Żywienie dzieci i młodzieży oraz kobiet ciężarnych i karmiących. Żywienie osób aktywnych fizycznie – wybrane dyscypliny sportowe. Psychodietetyka.

Trzeci stopień kursu poświęcony jest dietoterapii w chorobach metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca itp) oraz alergiach pokarmowych. Nowotwory i niedożywienie. Nowoczesna suplementacja i preparaty doustne dietozastępcze. Żywienie osób starszych. Ziołolecznictwo. Catering dietetyczny, żywienie zbiorowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZłote Gody 2023!
Następny artykułPodwójny przelew z ZUS-u. Znany jest termin wypłaty