1. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać smalec i wszystko razem posiekać nożem. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i jajko – zagnieść ciasto.
2. Dodać żurawinę i jeszcze chwilę zagniatać. Z ciasta zrobić kulę i owinąć folią spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce.
3. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
4. Zimne ciasto podzielić na pół i z każdego zrobić rulon o średnicy ok 4-5 cm.
5. Z rulonu odcinać nożem ciasteczka na szerokość ok. 1 cm. Ciasteczka lekko spłaszczyć ręką i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piec 18-20 minut, aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę, aby ostygły.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS