A A+ A++

Król neapolitańskiej pizzy Gino Sorbillo wstrząsnął jej miłośnikami, promując wersję z ananasem. Złamał tym samym tabu we Włoszech. Wywołało to duże poruszenie, a on sam, jeden z najsłynniejszych pizzaioli, twierdzi, że wypiek jest dobry, ale “krąży wokół niego zbyt wiele uprzedzeń”.

Król neapolitańskiej pizzy złamał tabu. Serwuje wypiek z niestandardowym dodatkiem
fot. massimofusaro / / Shutterstock

Pizza z ananasem pojawiła się w słynnym lokalu w centrum Neapolu, co wywołało falę komentarzy, w zdecydowanej większości nieprzychylnych.

„Prawdziwa pizza to co innego”, „zostawmy to Amerykanom”, „to nie ma nic wspólnego z tradycją” – to najczęstsze opinie, wyrażane przede wszystkim w mediach społecznościowych.

Sorbillo broni swego pomysłu i apeluje: „Nie dostawajcie szału. Ja jestem przywiązany do tradycji, ale chcę wypróbować i to, dlatego umieściłem tę wersję w menu”.

Pizza z ananasem „jest dobra, słowo daję” – zapewnił. Zachęcił też: „Jeśli mi nie wierzycie, przyjdźcie spróbować”. Jak ocenił, wokół takiej wersji wypieku pojawiło się zbyt wiele uprzedzeń.

„Uwielbiam pizzę i uwielbiam ananasa, ale nie mieszajmy sacrum i profanum” – napisał jeden z klientów słynnego lokalu. Inny dodał w komentarzu: „Niech żyje pizza margherita”.

Zbuntowali się, jak odnotowują włoskie media, zagorzali fani wypieków Sorbillo.

„Nie, proszę. Cenię cię jako pizzaiolo i jako mieszkanka Neapolu, która kocha pizzę, mówię, że robisz ją tak, jak dzieło sztuki. Ale błagam – pizza tutaj z ananasem – to wykluczone. Niech sobie będzie w USA czy Anglii, ale w Neapolu trzymajmy się tradycji” – stwierdziła klientka znanego restauratora.

Gino Sorbilli powiedział Ansie po całodziennej ogólnokrajowej dyskusji: „Jeśli taka pizza jest dobrze zrobiona, nie ma czego zazdrościć innym rodzajom”. Wyjaśnił, że plastry ananasa dodaje w połowie pieczenia i dzięki temu się karmelizują. Ogłosił, że pizza z ananasem znajdzie się w menu także innych jego pizzerii.

Mistrz sztuki wypieku neapolitańskiej pizzy zapewnił, że większość osób, którym dał ją do spróbowania, była na “tak”.

Z Rzymu Sylwia Wysocka

sw/ adj/

Źródło:PAP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKFC otwiera nową restaurację pod Wawelem
Następny artykułW sobotę może być niebezpiecznie! Wydano ostrzeżenie dla naszego regionu