A A+ A++

​Coraz więcej kawiarni i restauracji w Hiszpanii ogranicza czas korzystania przez konsumentów ze stolików w celu zwiększenia rentowności. Klienci, którzy proszą tylko o coś do picia lub drobną przekąskę, mogą zajmować stolik do pół godziny, natomiast zamawiający obiad lub kolację mają czas na konsumpcję do 1,5 godziny.

Sytuacja dotyczy zwłaszcza stolików w tzw. ogródkach. Umożliwianie klientom długiego zajmowania stolików przy małej konsumpcji nie jest rentowne dla restauracji zwłaszcza w lecie, kiedy przychodzi dużo turystów. Dodatkowo należy ograniczyć czas oczekiwania przez nich na wolny stolik ze względu na panujące upały – tłumaczą właściciele restauracji, cytowani przez dziennik “La Razon”.

Kiedy skończy się sezon turystyczny i napływ klientów spadnie, placówki będą mogły sobie pozwolić na wielogodzinne pogawędki przyjaciół tylko przy kawie czy piwie. 

Kontrowersje wśród konsumentów

Jednak ze strony konsumentów pojawiły się wątpliwości co do legalności praktyki ograniczania czasu konsumpcji w restauracjach. Dyrektor organizacji ochrony konsumentów (Facua) Ruben Sanchez wyjaśnił w rozmowie z telewizją publiczną, że podjęcie takich środków może być legalne, jeżeli klient zostanie o tym poinformowany odpowiednio wcześniej lub jeżeli w lokalu znajduje się w widocznym miejscu tabliczka informacyjna. 

Kluczowym czynnikiem jest także czas obsługi – podkreślił Sanchez. Nie byłoby zgodne z prawem, gdyby klient długo czekał na obsłużenie i został zmuszony do zwolnienia stolika – wyjaśnił szef Facua.

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJABŁONNA. 13-latek topił się w Trzcianach. Zmarł w szpitalu
Następny artykułFerrari bez hamulców. Ponad 23 tys. aut wróci do serwisu