A A+ A++

Konkurs kulinarny „Moje Pasje Kulinarne” odbył się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie. Dwie drużyny złożone z najbardziej utalentowanych, młodych kucharzy rywalizowały ze sobą, aby wyłonić reprezentantów szkoły, którzy wezmą udział w ogólnopolskim konkursie „Szef dla Młodych Talentów” organizowanym przez MAKRO Polska.

to już 8. edycja konkursu „Moje Pasje Kulinarne” – mówi nauczycielka Karolina Gaj-Woźniak

Przygotowane przez uczniów dania zdecydowanie można nazwać wykwintnymi.

Jakub Bagiński i Magdalena Filińska przygotowali comber jagnięcy, marynowany w polskim, czerwonym winie i przygotowany metodą sous vide i flambirowany tradycyjną, polską śliwowicą. Dodatkowo danie uzupełniało purée z młodych ziemniaków, kalarepy i sezonowego rabarbaru z dodatkiem soku z granatu, miodu wielokwiatowego oraz czerwonego wina. Ponadto danie uzupełniała sałatka zrobiona z mieszanki sałat, w tym boćwiny, koziego sera, sosu winegret z malin, prażonych migdałów i pieczonego buraka.

Szymon Hrapkowicz i Zuzanna Kłosowska przygotowali natomiast polędwicę wieprzową, także metodą sous vide, która była obsmażona na maśle klarowanym i podana z gotowanymi szparagami, polanymi masłem czosnkowym wraz z ziemniakami „księżnej” z dodatkiem batatów i purée z groszku z sosem śliwkowo-winnym i kawiorem z soków owocowych.

W konkursie wzięli udział wybrani uczniowie, którzy posiadają nie tylko odpowiednią wiedzę, ale i umiejętności. Młodzi kucharz to uczniowie klasy 3. posiadający wiedze i umiejący zastosować nowoczesne techniki gotowaniatłumaczy nam nauczyciel Edward Trojanowski.

Konkurs wygrała drużyna Jakuba Bagińskiego oraz Magdaleny Filińskiej.
Kryteria oceny były bardzo konkretne, liczył się: czas wykonania, jakość wykonania, nowoczesne techniki podawania dania oraz sposób obróbki termicznej.

Zwycięzcy nie kryli radości i już wiedzą co przygotują podczas konkursu ogólnopolskiego. Będzie to samo danie co teraz, jednak lekko zmienione i bardziej dopracowanemówi Jakub Bagiński.

Gratulujemy serdecznie wszystkim młodym kucharzom i trzymamy kciuki za kolejne kulinarne konkursy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEcovacs prezentuje Deebota T20 OMNI. To robot czyszczący z technologią prania mopa w gorącej wodzie
Następny artykułEdyta Górniak straciła wszystkie pieniądze. Opowiedziała o tym, jak pożyczała “na życie”