1 godz. 33 minuty temu
Czy jest ktoś, kto w Polsce nie lubi kiszonek? Zapewne znajdzie się garstka osób, ale trudno wyobrazić sobie, by je całkowicie z menu wykluczyć. Nie tylko nad Wisłą kiszonki są popularne, a rarytasem w Maroku są kiszone cytryny, a ich wykorzystanie w kulinariach świetnie się sprawdzi również u nas. Nie dość, że taki specjał to uczta dla podniebienia, to także ogromna dawka substancji prozdrowotnych. Jak przygotować kiszone cytryny? Do czego je wykorzystać? My juz znamy odpowiedź.
Choć niektórym może się to nie mieścić w głowie, to kiszone cytryny już robią furorę na całym świecie, ale w Polsce nieśmiało wkraczają na nasze stoły. W Maroko, skąd pochodzą, są tak popularne, jak nasze rodzime ogórki lub kapusta, praktycznie każda rodzina je przygotowuje na własny użytek. Smak kiszonych cytryn większości może przypaść do gustu: zjada się je wraz ze skórką, która pod wpływem fermentacji jest miękka, że można ją bez problemu pokroić nawet łyżeczką. Taka kiszonka może być zjadana samodzielnie, ale także może być dodatkiem do wielu wytrawnych dań. Warto przekonać się do kiszonych cytryn, bo włączenie ich do menu wyjdzie nam tylko na zdrowie.
Jak można się spodziewać, kiszone cytryny są równocześnie słone i kwaśne, co tylko działa na ich korzyść, bo wtedy mogą być wykorzystywane w nietypowy sposób. Oczywiście, można je przygotować w wersji podstawowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby co nieco poeksperymentować. Smak kiszonych cytryn świetnie podkreślą pieprz, cynamon, imbir, goździki, cynamon albo chili. Trzeba powiedzieć jednak jedno: nie wolno z kiszonymi cytrynami przesadzać. Aby nie zaburzać ich smaku, warto nie mieszać ze sobą wszystkich dodatków, tylko wybrać jeden, który nam przypada do gustu, ponieważ nadmiar przypraw zniweczy cały efekt smakowy.
Kiszone cytryny mogą być nie tylko ucztą dla podniebienia, ale także uzupełnią niedobory witamin i minerałów. Znaleźć w nich można substancję, która realnie wpływa na odporność, czyli witaminę C. Jej suple … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS