Papryki kroimy na pół, wydrążamy nasiona.
Bakłażana kroimy na pół i skórkę nacinamy.
Warzywa wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż będą dobrze przyrumienione.
W zastępstwie możemy użyć patelni grillowej albo ułożyć paprykę i bakłażana na ruszcie.
Kiedy warzywa będą gotowe, dodajmy czosnek i miksujemy na gładką masę, którą później przekładamy na patelnie z oliwą.
Doprawiamy dwoma łyżkami octu winnego, solą i pieprzem oraz dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny, aby odparowała woda.
Gotowy ajwar można przełożyć do słoiczków i zapasteryzować. … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS