Katarzyna Bosacka to niekwestionowany ekspert w dziedzinie żywności – od lat uczy Polaków, jak kupować i jak jeść, by było zdrowo. W swojej ostatniej publikacji “Cuda w kuchni” pokazuje także, jak nie marnować żywności w czasach pandemii. Tym razem jednak zdecydowanie się nie popisała.
W swoich ostatnich postach na Instagramie Katarzyna Bosacka dzieli się przepisem na danie, które jest hitem na jej wielkanocnym stole. Odchodząc od tradycji, sięga aż do inspiracji włoskich i prezentuje nieco spolszczoną wersję vitello tonnato, czyli cielęciny w sosie z tuńczyka i kaparów.
To słynne danie rodem z Piemontu ma kilka wariacji, opiera się jednak na duszonej w białym winie cielęcinie, finalnie polanej sosem na bazie żółtek, tuńczyka lub filetów sardeli (anchois) i kaparów. Wyborne, delikatne mięso serwuje się na zimno z majonezowym sosem jako przystawkę.
W wersji Katarzyny Bosackiej cielęcina zostaje zastąpiona schabem i ta propozycja spotyka się z ogromnym uznaniem ze strony fanów, nieszczędzących pochwał Bosackiej. Do schabu celebrytka podaje prostszą wersję włoskiego sosu na bazie żółtek – wystarczy zmiksować 2 puszki tuńczyka, 1 łyżkę majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego, a następnie przybrać całe danie kaparami.
Vitello tonnato w wersji polskiej to jednak nie wszystko…
Kolejny post na instagramowym koncie gwiazdy “Wiem, co jem” zawiera propozycję wielkanocnej przystawki dla tych, którym ze schabem nie po drodze – czyli dla wegetarian. Niestety Katarzyna Bosacka zaliczyła spektakularną wpadkę, która fanom diety roślinnej może być wyjątkowo nie w smak…
Bezmięsną przystawką dla wegetarian, zdaniem Bosackiej, może być sałatka z jajkami na twardo z sosem. Faktycznie, jajka to nieodzowny element świąt i niejeden wegetarianin z pewnością nie odmówi sobie kilku jajek w niedzielny poranek.
Stąd, propozycja Bosackiej byłaby trafiona, gdyby nie pomyłka celebrytki. – A co dla wegetarian na Święta? Proponuję tym samym pysznym sosem tuńczykowym, na który przepis podawałam wczoraj polać wielkanocną sałatkę – radzi gwiazda.
Katarzyna Bosacka nie popisała się wiedzą na temat wegetariańskiej diety, która wyklucza zarówno mięso, jak i ryby, będące notabene również mięsem.
Jakkolwiek sałatka z jajkami z sosem tuńczykowym brzmi i wygląda niebywale apetycznie, to niestety ta propozycja wegetarianom raczej do gustu nie przypadnie. Być może jednak inspirująca będzie dla pescowegetarian, kontrowersyjnego dla radykalnych amatorów diet roślinnych, odłamu wegetarianizmu, który dopuszcza jedzenie mięsa ryb, wykluczając każde inne.
Zobacz także:
Domowe flaczki wołowe. Jak przygotować tradycyjne flaki?
Prawdziwy żurek wielkanocny. Wyjątkowa receptura Magdy Gessler
Rumiane i chrupiące placuszki z cukinią i kurczakiem
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS