Jej spożywanie może pomóc w leczeniu zapalenia nerek i pęcherza, korzystnie wpływać na jędrność skóry i regulować pracę układu pokarmowego. Dynia, po którą sięgamy o tej porze roku, ma wiele odmian. Sprawdź, który gatunek będzie dla Ciebie najlepszy.
Odmiana, którą można jeść nawet na surowo i ze skórą. Świetnie nadaje się, by zrobić z niej zupę-krem lub przetwory. Ma dużo beta-karotenu – więcej niż marchewka. Dlatego jej spożywanie dobrze wpływa na wzrok, kondycję włosów, skóry i paznokci i hamuje proces starzenia się komórek.
Dynia hokkaido ma dużo składników mineralnych. Jeśli chcemy mieć dietę bogatą w fosfos, potas i magnez – sięgajmy po ten gatunek jak najczęściej.
Chyba najpopularniejsza odmiana dyni – słodka w samu, bogata w witaminy i składniki mineralne. Jest polecana w diecie osób, które mają problemy z układem pokarmowym – reguluje jego pracę, pomaga w walce z zaparciami.
Dodatkowo zawiera d-chiro-inozytol, który może zastąpić insulinę. Jej spożywanie jest skuteczne w profilaktyce zachorowań na cukrzycę typu 2.
Bardzo delikatna w smaku, jest świetnym materiałem na zupę, a jej włókna przypominają makaron, więc z powodzeniem może go zastąpić!
Jest bogata w błonnik, dlatego likwiduje zaparcia. Powinny po nią sięgać osoby z anemią, osłabioną odpornością i osteoporozą – ma bowiem dużo żelaza i wapnia.
Ma lekko orzechowy smak. Jej pestki działają antypasożytniczo.
Bardzo dobrze wpływa na działanie układu nerwowego i odpornościowego – ma dużo witaminy B6, witaminy C i wapnia. Powinny ją jeść osoby cierpiące na skurcze mięśni i zaburzenia rytmu serca.
Jej inna nazwa to dynia prowansalska lub francuska. Ma ciemnozieloną skórkę, która miejscami przechodzi w pomarańcz i żółć.
Jej miąższ można jeść na surowo. Świetnie nadaje się też na przetwory. Ta odmiana jest delikatna i słodkawa.
Jest niskokaloryczna i ma niską zawartość cukru. Jest również bogata w beta-karotenu i prowitaminy A. Korzystnie wpływa na cerę, reguluje metabolizm, dobrze wpływa na układ pokarmowy i pomaga usuwać z organizmu nadmiar wody.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS