Zaczynamy od przygotowania beszamelu. Masło (40 dag) rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie, na małym ogniu, co pewien czas mieszając, by się nie przypaliło. Dosypujemy mąkę pszenną (50 dag) i prażymy, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach, gdy składniki dobrze się połączą i uzyskamy bladą zasmażkę, zdejmujemy z ognia i powoli dolewamy lekko podgrzane mleko (250 ml), cały czas ubijając sos trzepaczką. Masa musi być aksamitna, bez grudek. Następnie dodajemy do niej żółtka (5), energicznie mieszamy po czym dokładamy pęczek drobno posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, bazylia, koperek, lubczyk) oraz starty parmezan (100 g), doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dokładamy białka (5) ubite na sztywną pianę. Delikatnie mieszamy, przekładamy do foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 st., na około 20 minut, aż suflet urośnie i ładnie się zarumieni.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS