A A+ A++

Poradnik powstał w ramach współpracy Federacji Polskich Banków Żywności i platformy Shopee.

– W Polsce rocznie marnuje się ok. 5 mln ton żywności. Choć dzieje się to na różnych etapach – począwszy od produkcji, przez przetwórstwo i dystrybucję, to jednak najwięcej jedzenia marnują sami konsumenci. Gospodarstwa domowe odpowiadają za 60 proc. wyrzucanej żywności – czytamy w poradniku.

Jak zauważono w nim, jest to szczególnie widoczne w okresie świątecznym, kiedy ilość wyrzucanego jedzenia rośnie. Kupujemy za dużo, w pośpiechu, nie zawsze mamy czas, aby zaplanować, co i w jakiej ilości kupić, chcemy, żeby każdy z gości znalazł na świątecznym stole coś dla siebie. W konsekwencji do naszych koszyków trafiają rzeczy zbędne, ze zbyt krótkim terminem przydatności, czy też takie, które już mamy w domu. Po Świętach odkrywamy, że w naszej lodówce nadal znajdują się olbrzymie ilości żywności – zarówno wigilijne potrawy, jak i produkty spożywcze kupione na zapas, bo “może się przydadzą”. Część z tych produktów trafi niestety do śmieci – zauważają autorzy poradnika.

Według nich, aby tak się nie stało, należy zawczasu zaplanować zakupy, a także przygotować się do rozdania nadmiarowego jedzenia. Radzą jak to zrobić w 9 krokach.

Krok 1. Policz gości. “Planowanie to podstawa. Organizując przyjęcie u siebie, zacznij od zrobienia listy gości. Wiedząc, ile osób do Ciebie przychodzi, lepiej zaplanujesz produkty do kupienia” – czytamy. W poradniku radzą, że w sytuacji, gdy goście chcą przynieść jedzenie ze sobą, należy koniecznie ustalić z nimi, co to będzie i w jakich ilościach. “Dzięki temu będziesz mieć pewność, że niektóre potrawy nie zdublują się. Weź również pod uwagę, ilu będzie dorosłych, a ile dzieci – w końcu one zjedzą mniej” – zauważono.

Krok 2. Przygotuj jadłospis. “Gdy już wiesz, ilu osób spodziewać się w Święta, znajdź czas na zaplanowanie wszystkich potraw, które chcesz przygotować. Nie chodzi tu jednak jedynie o spisanie listy dań – zastanów się również, jakiej ilości każdej potrawy potrzebujesz. Jeśli na przykład Ty i Twoi goście planujecie przygotować więcej, niż jedno danie główne, nie licz na to, że każdy zje po 8 pierogów – część nie zje wcale, część sięgnie po połowę porcji, bo będą chcieli spróbować jeszcze innych dań” – czytamy.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSilny wiatr i zamieci śnieżne! IMGW wydało dla naszego regionu ostrzeżenia
Następny artykułKolarstwo przeznaczy 10 milionów euro rocznie na walkę z dopingiem