Zaczyna się od rozpalenia w piecu, później czas na mąkę, zakwas i dodatki – tak powstaje chleb. Tajniki robienia tego wypieku zaprezentował w swoim filmie Punkt Informacji Turystycznej w Suchowoli.
REKLAMA
Specjalistką od robienia chleba w filmie jest Ewa Kuźbiel, gospodyni z Trzyrzecza.
Na początek do miski trzeba wsypać mąkę, zaparzyć wodą, dodać rozczyn, drożdże. Wszystko się zaczyna wieczorem. Dopiero rano, gdy chleb wyrośnie, należy rozpalić w piecu i zamieszać chleb „na gęsto”. Nadchodzi czas na ponowne wyrastanie.
Blachy należy wysmarować tłuszczem i wysypać mąką – wtedy lepiej odchodzi. Zostało już tylko wyłożyć masę w formy i wstawić do pieca chlebowego.
Najgorsze jest czekanie, bo już po kilku minutach w całym domu pachnie świeżym chlebem.
Film zrealizowano w ramach projektu „Zwyczaje spod strzechy” z programu Narodowego Centrum Kultury.
(orj)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS