A A+ A++

W zależności od gatunku użytej kawy i sposobu zaparzenia zawartość kofeiny w jednej filiżance waha się znacznie. Najmocniejsze jest espresso: w małej filiżance (25-50 ml) jest ok. 50- 60 mg kofeiny, w filiżance kawy z ekspresu (125 ml) 80-100 mg, zaś kawa rozpuszczalna (125 ml) zawiera 70-95 mg.

Skutki uboczne związane z nadmiarem kofeiny to podrażnione jelita, palpitacje serca, poirytowanie, bezsenność. Z powodu bardzo dużej zawartości kofeiny, kawy nie powinny pić osoby borykające się z nadciśnieniem lub arytmią serca.

Spożycie kawy powinni ograniczyć również ludzie mający problemy z żołądkiem lub dwunastnicą. Nie poleca się jej także osobom z zaburzeniami psychicznymi emocjonalnymi, ponieważ może ona wpłynąć na obniżenie ich nastroju.

5 niezdrowych faktów o kawie

Nadmierne spożycie kawy może doprowadzić do osteoporozy, ponieważ zwiększa ona wydalanie wapnia z organizmu. Osoby mające dietę ubogą w wapń są szczególnie narażone na złamania kości wskutek obniżenia ich twardości. Miłośnicy kawy powinni uzupełniać poziom wapnia np. pijąc mleko. Znacząco obniża też możliwość wchłaniania magnezu o ok. 50-80 proc.

Maksymalna ilość to cztery- pięć filiżanek dziennie. Ważne, by nie przekraczać 650 mg.

Tempo usuwania kofeiny z organizmu zależy od wielu czynników. Jest szybsze o ok. 20-30 proc. u kobiet niż u mężczyzn, natomiast u pań używających hormonalnych środków antykoncepcyjnych jest dwukrotnie wolniejsze.

Czas ten wydłuża się jeszcze u kobiet w ciąży począwszy od trzeciego trymestru. Także z tego względu kobiety ciężarne nie powinny w ogóle pić kawy. Usuwanie kofeiny z krwi przebiega szczególnie wolno u osób ze schorzeniami wątroby, ten organ jest bowiem odpowiedzialny za zmetabolizowanie kawy w organizmie. Interesujący jest fakt, że najszybciej proces usuwania kofeiny przebiega u palaczy – trwa tylko ok. 3 godzin.

Nie ma skutecznego sposobu na wypłukanie kofeiny z organizmu. Jeśli zdarzy nam się przesadzić z kawą czy napojami energetyzującymi i zauważymy dolegliwości takie jak drżenie rąk i przyspieszenie bicia serca, powinniśmy jak najszybciej odstawić kofeinę. Warto wówczas zwiększyć spożycie wody.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUnia Europejska: 63 miliardy euro dla Polski na odbudowę gospodarki!
Następny artykułUSA: Kobieta weszła do sklepu bez maseczki. Agresywna reakcja klientów