Na początku przygotowujemy zaczyn – mieszamy zakwas żytni (70 g) z mąką razową (70 g) i letnią wodą, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin. Po tym czasie dodajemy do niego wymieszaną mąkę chlebową, pszenną i żytnią (po 400 g), letnią wodę (400 ml), czarnuszkę (łyżkę) oraz sól (łyżkę). Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy, z której formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie znów wyrabiamy, dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy bochenki, które pozostawiamy na kolejne dwie godziny. Formy keksowe wykładamy liśćmi chrzanu, wcześniej umytymi i osuszonymi. Przekładamy ciasto i odstawiamy jeszcze na pół godziny, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st., na około 45-50 minut.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS