A A+ A++

Na początku przygotowujemy zaczyn – mieszamy zakwas żytni (70 g) z mąką razową (70 g) i letnią wodą, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin. Po tym czasie dodajemy do niego wymieszaną mąkę chlebową, pszenną i żytnią (po 400 g), letnią wodę (400 ml), czarnuszkę (łyżkę) oraz sól (łyżkę). Wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej masy, z której formujemy kulę. Przekładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Następnie znów wyrabiamy, dzielimy na pół i z każdej połówki formujemy bochenki, które pozostawiamy na kolejne dwie godziny. Formy keksowe wykładamy liśćmi chrzanu, wcześniej umytymi i osuszonymi. Przekładamy ciasto i odstawiamy jeszcze na pół godziny, po czym umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 st., na około 45-50 minut.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSofa czy fotele? – co lepsze do małego salonu?
Następny artykułNie będzie wody w Ropicy Polskiej