A A+ A++

Choć może się wydawać, że to, jak długo gotujemy jajko na twardo, nie ma znaczenia, to niestety gotowanie jaj dłużej niż 6-9 minut będzie skutkować nieestetyczną obwódką wokół żółtka. W dodatku każda kolejna minuta spędzona we wrzątku sprawia, że jajko ma coraz mniej wartości odżywczych i… smaku.

Oczywiście gotowanie jaj na twardo jest ściśle uzależnione od rozmiaru jajka.

Idealne jajko na twardo ma delikatnie płynne żółtko – niestety jajka gotowane zbyt długo będą miały żółtko kruszące się i nieapetyczne, dookoła którego wyraźnie utworzy się sina obwódka.

Smaczne i idealnie ugotowane jajko to nie wszystko. Kto nie borykał się nigdy z problemem trudno obierających się jajek? Gdy finalnie lądują w paście jajecznej, nie jest to większym problemem, ale faszerowane jaja, które mają być ozdobą stołu wielkanocnego, muszą być ładne.

Jak gotować i obierać jajka na twardo? 5 praktycznych porad sprawi, że przygotowywanie jajek na twardo przestanie być problemem.

1. Nie wrzucaj zimnych jajek do wrzątku – popękają, a białko wypłynie ze skorupki.
2. Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli lub sody oczyszczonej – jajka z pewnością nie będą pękać.
3. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i pozostaw na 2-3 minut. Potem nie zwlekaj z obieraniem jaj, bo z każdą kolejną minutą będzie to coraz trudniejsze.
4. Obieranie jajek rozpocznij od tępego, płaskiego końca, tam, gdzie jest komora powietrzna.
5. Do jajecznicy czy tatara musisz wykorzystać jak najświeższe jajka, ale gdy chcesz ugotować je na twardo, lepiej sięgnąć po te nieco starsze – będą łatwiej się obierać.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Kwiecień plecień” wita nas zmienną pogodą. A jak będzie w święta?
Następny artykułCo z przetargiem na remont Rynku?