A A+ A++

IV Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego.

IV Powiatowy Konkurs na Tradycyjny Produkt Kulinarny Powiatu Niżańskiego, odbył się podczas Dożynek Powiatu Niżańskiego w niedzielę, 22 sierpnia 2021 r., w Rudniku nad Sanem.

W tegorocznym Konkursie uczestniczyło 15 podmiotów – Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, grup nieformalnych, które poza przygotowaniem potraw konkursowych, przygotowały również stoiska wystawiennicze oraz wspólne stoisko z lokalnymi tradycyjnymi produktami kulinarnymi Powiatu Niżańskiego, które cieszyło się ogromnym zainteresowaniem miłośników jadła tradycyjnego.

– Tegoroczny Konkurs, skierowany do podmiotów zajmujących się wytwarzaniem tradycyjnych kulinarnych produktów lokalnych, Powiat Niżański organizuje już po raz czwarty. Za każdym razem cieszy się coraz większym zainteresowaniem – zarówno tych, którzy chcą uczestniczyć w Konkursie, jak i tych, którzy chcą skosztować naszych lokalnych kulinarnych arcydzieł. Dzięki różnym formom przekazu – Konkurs, stoiska wystawiennicze czy wspólny stół przygotowany przez wszystkie 15 podmiotów, uda się dotrzeć do grupy docelowej, którą są uczestnicy dużej imprezy plenerowej, jaką niewątpliwie są Dożynki Powiatowe – powiedział Starosta Niżański Robert Bednarz.

Wszystkie 15 potraw zgłoszonych do Konkursu skosztowała 4-osobowa Komisja Konkursowa, której decyzją I nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Racławicach za „Miodownik – smakołyk dla wiewiórek i niedźwiadków”, II nagrodę zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Golcach za „Ser podpuszczkowy w golczańskich ziołach”, natomiast III – Koło Gospodyń Wiejskich w Kopkach za „Żeberka w glazurze”. Pozostałe podmioty biorące udział w Konkursie również otrzymały nagrody za udział.

Organizatorem IV Powiatowego Konkursu na Tradycyjny Produkt Kulinarny był Powiat Niżański, a dodatkowymi Partnerami KSOW przy realizacji tej operacji są: Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Ziemi Niżańskiej”, Gminny Ośrodek Kultury w Krzeszowie oraz Gminne Centrum Kultury w Jeżowem.

Wartość operacji wynosi łącznie 20.850 zł, w tym koszty kwalifikowalne 18.660 zł, wkład własny 2.190 zł (wkład osobowy i rzeczowy).

Wszystkich zainteresowanych współpracą z KSOW informujemy o możliwości rejestracji w bazie partnerów KSOW na stronie www.ksow.pl Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich ma charakter otwarty. Uczestnikami Sieci mogą być wszystkie podmioty zaangażowane w rozwój obszarów wiejskich http://ksow.pl/ksow/formularz-zgloszeniowy.html

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi

„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”.

Więcej zdjęć na stronie: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=powiatnisko&set=a.204111305092186

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKto dziś na Winobraniu? Gwiazdą Mrozu!
Następny artykułSchronisko dla zwierząt w Katowicach nie przyjmie kotów, bo nie ma miejsca. Projekt do BO przepadł