Naukowcy podjęli próbę odtworzenia jednego z przepisów prawdopodobnie stosowanych przez neandertalczyków
Prawdopodobnie najstarsze resztki gotowanego posiłku znaleziono w kompleksie jaskiń w północnym Iraku. Zdaniem naukowców neandertalczycy, którzy w tych jaskiniach żyli, posiadali zdolność przygotowywania złożonych posiłków.
– Nasze odkrycia są wyraźną oznaką zdolności złożonego gotowania, a tym samym posiadania kultury żywienia przez neandertalczyków – powiedział Chris Hunt, profesor paleoekologii na Liverpool John Moores University.
Spalone resztki jedzenia odkryto w jaskini Shanidar, dawnej neandertalskiej “siedzibie”, około 800 km od Bagdadu w górach Zagros. Jedzenie ma około 70 000 lat. Naukowcy odzyskali je z terenu jednego z palenisk.
Naukowcy odtworzyli przepis
– Po raz pierwszy przedstawiamy dowody na namaczanie i rozbijanie nasion roślin strączkowych zarówno przez neandertalczyków, jak i wczesnych ludzi współczesnych (Homo sapiens) w jaskini Shanidar – powiedział dr Ceren Kabukcu, archeobotanik z Uniwersytetu w Liverpoolu.
ZOBACZ: Nobel za badania nad neandertalczykiem. Szwedzki biolog z nagrodą w dziedzinie fizjologii i medycyny
Przypomniał, że zespół badaczy “natrafia także na dowody świadczące o wykorzystywaniu ‘mieszanki’ nasion stosowanej w posiłkach i twierdzi, że istniały pewne wyjątkowe preferencje dotyczące określonych smaków i roślin”.
Naukowcy podjęli próbę odtworzenia jednego z przepisów przy użyciu nasion odkrytych w jaskiniach. – Wyszło coś w rodzaju naleśnika z podpłomykiem, który był naprawdę bardzo smaczny – powiedział Hunt.
Pradawne gotowanie
Zdaniem naukowców dieta ludzi pierwotnych, poza mięsem, obfitowała w różnego rodzaju orzechy, nasiona traw i łączono je, najwyraźniej z roślinami strączkowymi, takimi jak soczewica i dzika gorczyca.
Wiadomo, że neandertalczycy nie znali narzędzi do gotowania, posiłki przygotowywali najpewniej w zwierzęcych skórach oraz na rozgrzanych skałach.
Taki sposób gotowania “pozwala zrozumieć, dlaczego neandertalczycy mieli zęby w tak złym stanie”.
laf/ac/”The Guardian”
Czytaj więcej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS