A A+ A++

Sałatka jarzynowa, nazywana czasem sałatką- śmietnik czy sałatką warzywną lub – na Śląsku – szałotem, to bodaj najpopularniejsza sałatka w Polsce. Dowodzi tego prosty fakt: na rzucone hasło “sałatka” każdy Polak odruchowo myśli właśnie o tej konkretnej, jarzynowej, sałatce.

Rzadko wykonujemy jedną porcję – na święta Bożego Narodzenia skwapliwie kroimy kopę jaj i co najmniej kilogram ziemniaków, wchodzących w skład tego przysmaku. Nie zawsze jest taka sama, receptura sałatki jarzynowej zależy od regionu czy upodobań autora dania: dodaje się do niej groszek konserwowy, pora, gotowanego selera korzeniowego, czasem kukurydzę z puszki.

I choć uwielbiamy jej smak, to po świętach rodzi się pytanie: co zrobić z sałatką jarzynową? Ile może stać w lodówce? Z majonezem czy bez? Tego typu frazy przewijają się przez fora internetowe i grupy w social mediach.

Odpowiedź na to pytanie brzmi: to zależy.

Sałatka jarzynowa należy, w przeciwieństwie do śledzi, do grupy potraw z krótkim terminem przydatności. Mając w składzie jajka, cebulę czy majonez w lodówce powinna spędzić 2-3 dni. Później nie tylko staje się potencjalnym źródłem zatrucia czy przynajmniej rewolucji żołądkowych, ale po prostu przestaje być smaczna.

Co ciekawe można przedłużyć żywotność sałatki jarzynowej. Jak? Jest na to kilka patentów.

1. Sałatka bez majonezu. W tej postaci spędzi w lodówce co najmniej tydzień, oczywiście w szczelnie zamykanym, najlepiej szklanym, pojemniku czy słoiku. Majonez dodajmy więc przed samym podaniem sałatki – dokładnie w takiej ilości, jaka wystarczy do zrobienia sałatki “na raz”.
2. Sałatka w zamrażalniku. Tak, to prawda – sałatka jarzynowa może spędzić nawet kilka tygodni w zamrażalniku. Oczywiście bez majonezu. Po rozmrożeniu wystarczy dodać brakujące składniki i cieszyć się smakiem kultowej sałatki na nowo.
3. Bez cebuli i jajek. To są produkty, które zmieniają smak sałatki. Cebula z biegiem czasu staje się gorzka, a jej zapach – nieprzyjemny, jajka zaś mogą się zepsuć. Jeżeli zrezygnujemy z tych produktów, sałatka w lodówce wytrzyma co najmniej 1 dzień dłużej, zarówno w przypadku wersji z majonezem, jak i bez niego.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł2020, czyli koronawirus. Jaki to był rok dla miasta?
Następny artykułRozpoczyn się program szczepień przeciwko COVID-19. Przeczytaj, co powinieneś wiedzieć o szczepionce