Palarnie zazwyczaj dokładnie określają moc i aromat, którego należy się spodziewać. Warto wiedzieć, że kawa z Ameryki Południowej i centralnej charakteryzuje się smakiem z dodatkiem owoców, kawa z Afryki jest intensywna, a ta z Indonezji będzie miała umiarkowany smak i aromat. Wreszcie jest też kawa z Brazylii, która uchodzi za łagodną i pozbawioną kwasowości. Dalej mamy podział na gatunki i tu występują robusta i arabica. Ta druga uchodzi za najlepszą, jest łagodna w smaku i czasami można w niej wyczuć nuty czekolady. Robusta ma wyrazisty smak i delikatną nutkę goryczy, a także zawiera więcej kofeiny. Uchodzi za najlepszą do espresso. Ostatnim punktem jest stopień palenia kawy – ziarna jasne oddają naturalne nuty smakowe, średnio palone mają optymalny poziom kofeiny, średnio ciemne mają goryczkę i zyskują słodki posmak, a bardzo ciemne mają największy poziom kofeiny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS